2022. július 5. kedd
More

  Egészség – Aktív élettel a látásért

  Idős korban ajánlatos tevékenynek maradni, mert ezzel csökkenthető a szembetegségek kockázata is – állítják amerikai kutatók.

  Az időskori makuladegeneráció (AMD) a szem éleslátásért felelős központi területének, a sárgafoltnak (makula) idült, elfajulással járó megbetegedése. Ez a szembetegség az oka a hatvan év felettiek között előforduló visszafordíthatatlan látáskárosodások és vakságok jelentős részének.

  Bár a betegség az idős korral áll összefüggésben, nemrég amerikai kutatók rájöttek, hogy testmozgással, így sétával vagy lépcsőjárással, sokat lehet tenni ellene.

  Michael Knudtson és munkatársai a Wisconsin Egyetemen 4000 férfin és nőn vizsgálták a testmozgás hatását 15 éven át. Az önkéntesek 43 és 86 év közöttiek voltak, amikor a kutatás elkezdődött 1988/1990-ben.

  Arról kérdezték ki őket, hogy mennyit mozognak, az adatokat pedig ötévente értékelték ki. A vizsgált személyek 25 százaléka élt tevékenyen, és csaknem ugyanennyien jártak naponta legalább hatszor lépcsőn.

  Bebizonyosodott, hogy testmozgással csökkenteni lehet az AMD “nedves” változatának kockázatát. Az AMD-betegek mintegy 10 százalékánál a normálistól eltérő erek nőnek a makula területére, s ezekből folyadék szivárog a szövetek közé: ez az AMD “nedves” formája. Az AMD-vakságok 80 százalékban e nedves változat miatt következnek be – idézte a Reuters hírügynökslg a brit szemészeti szakfolyóirat cikkét.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!