2024. március 28. csütörtök
More

    A koffein-fogyasztás élettani hasznáról, a túladagolásról

    Az egészséges felnőtt szervezet számára maximálisan ajánlott napi koffein-mennyisége 300 milligramm – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kiadott Táplálkozás és Tudomány című hírlevélben.

    A koffein szagtalan, kesernyés ízű, fehér kristályos alkaloid (a metilxantin vegyületcsaládhoz tartozik), szerkezetében igen hasonló – az ugyancsak serkentő hatású – teofillin és teobromin vegyületekhez. Megfelelő mennyiségben fogyasztva élénkíti a szervezetet, stimulálja az ideg- és szívrendszer működését, javítja a szellemi funkciókat (pl. a megfigyelést, ítéletalkotást), és fokozza az izmok teljesítőképességét.

    Az anyagcsere felgyorsításával emeli a testhőmérsékletet, serkenti a vizelet-kiválasztást. A fogyasztás után háromnegyed órával felszívódása az emésztőrendszerben be is fejeződik.

    A koffein-koncentráció legnagyobb szintjét a fogyasztás után minimum 15, maximum 120 perccel lehet kimutatni a vérplazmában. Hatásának időtartamát több tényező is befolyásolja. Fiataloknál, illetve korosodó embereknél a koffein felezési ideje (azaz a kezdeti érték felére csökkenése) 2,5-4,5 óra. Dohányosoknál azonban ez akár 50 százalékkal is kevesebb lehet, fogamzásgátló tablettát szedő nőknél viszont akár a duplájára nőhet. A terhesség utolsó szakaszában ez az érték a 15 órát is elérheti. A hatás függ a koffeintartalmú ital jellegétől, a kávéban megtalálható koffein gyorsabban, és rövidebb ideig hat, mint a teában lévő. Egy adag kávé az elfogyasztását követő 20-30 percben érezteti leginkább a hatását, ami akár 3-6 óráig is eltarthat.

    A koffein élénkítő hatása jól érzékelhető a tipikusan alacsony éberségi szinttel jellemezhető helyzetekben, állapotokban (reggel, éjszakai munka, hideg, vagy alváshiány esetén). Több vizsgálat igazolta, hogy a koffein növeli az éberséget, ezért hosszan tartó vezetésnél jótékony hatású. A kávé, főleg nőknél, még idős korban is javítja a figyelmet, segíti a koncentrációt. A koffeinfogyasztás számtalan, nagy állóképességet és kitartást igénylő versenyszerű sportnál fokozhatja a fizikai teljesítményt.

    A rendszeres koffein-fogyasztás mellett enyhe fokú hozzászokás alakul ki, ami néhány – fejfájással, lehangoltan töltött – koffeinmentes” hét után viszonylag egyszerűen leküzdhető. A koffeint előszeretettel alkalmazzák a különböző fogyasztószerek összetevőjeként is, mivel a zsírszövetből elősegíti a zsírsavak felszabadulását. Energiaitalokban is gyakran előfordul.

    A nagyarányú koffeinfogyasztás hosszú távon veszélyes: növeli a kalcium-ürítést, ami fokozza a csontritkulás kockázatát. Emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, ennek következtében alvászavar, fejfájás, súlyos esetben szívpanasz, infarktus is kialakulhat. A túladagolás halálos dózisát 80-100 csészényi kávé elfogyasztása jelenti. A várandósság, szoptatás idején, gyerekkorban fokozottan mérsékelni, illetve lehetőség szerint kerülni kell a koffeinfogyasztást – olvasható a hírlevélben.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!