2024. április 26. péntek
More

    Egészség – Kevés mozgás + sok tévénézés = elhízás

    Meglepő eredményeket tartalmaz az Országos Lakossági Felmérés, amelyet 2003-2004 között végeztek – értesült az MTI a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által eljuttatott hírlevélből.

    A vizsgálat megállapította, hogy a cukorból származó energia aránya a férfiak táplálkozásában átlagosan 7,9 százalék, a nőkében 8,6 százalék volt, azaz alacsonyabb értéket mutatott, mint a nemzetközi ajánlások: a napi teljes energia bevitel 10 százalékánál kisebbet.

    Ez az érték 1992-1994 között végzett kutatásban 13,8 illetve 16,7 százalék volt, tehát az elmúlt tíz évben a cukorfogyasztás megközelítőleg a felére csökkent Magyarországon.

    A felmérésből az is kiderül ugyanakkor, hogy a férfiak 60, míg a nők majdnem fele túlsúlyos. Ezek az eredmények hasonlóak az 1992-1994 között végzett felmérésben.

    A vizsgálat megerősíti azt a vélekedést, miszerint a nem megfelelő táplálkozás mellett többek között a megváltozott – egyre inkább helyhez kötött – életmód, a televíziózásra fordított jelentős idő és a testmozgás hiánya befolyásolja nagymértékben az elhízást.

    Kanadai tudósok 34 országban elemezték közel 140 ezer 10-16 év közötti fiatal adatait. A túlsúlyosság előfordulását vizsgálták az étkezési szokásokkal, valamint a fizikai aktivitással összefüggésben. Megállapították, hogy a legtöbb országban alacsony a fizikai aktivitás szintje, míg a tévénézéssel eltöltött idő magasabb volt az elhízott gyerekeknél, összehasonlítva a normál testsúlyú társaikkal.

    Az országok 91 százalékánál érdekes összefüggésre találtak: a túlsúlyos gyerekek kevesebb édességet fogyasztottak, mint azok, akiknek nem voltak súlyproblémáik. A kutatók a felmérés után megállapították: az elhízást megelőző programoknak főleg a fizikai aktivitás növelésére és a televíziózással töltött idő csökkenésére kell fókuszálni – derül ki a Tudományos Életmódtanácsok című hírlevélből.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!