2024. április 20. szombat
More

    Betegség – A cukorbetegségben a korszerű önellenőrzés szerepe

    A cukorbetegségben alkalmazott in vitro (azaz „kémcső”) diagnosztika értékeit említették jó példaként szakemberek a 2006-os Budapesten tartott második Kelet-Közép-Európai Diagnosztikai Fórumon.

    Három kulcsfontosságú területen: a vércukor szint ellenőrzésében, az inzulin adagolásban és az adatkezelésben történt áttörés. Az alkalmazott módszer jelentősen hozzájárul az egészségi állapot és az életminőség javulásához, és emellett hatékonyan használja fel az egészségügyi költségvetésben rendelkezésre álló pénzt.

    A különféle kórok diagnosztikájának és terápiájának szabályozó folyamataiban alapvető követelmény a meghatározott időben szerzett objektív, megbízató információ, illetve a küszöbértékek ismerete, azoké, melyek fölött még az alacsony szintű kockázat is veszélyessé válhat. Mindezt a cukorbetegséggel élők kezelésének új módszereiről szólva – hangsúlyozta előadásában dr. Helmut Wenzel.

    A költségvetés minden országban szűkös, ennek következtében túl sokszor alkalmazott gyakorlat, hogy „adagolják” a beavatkozásokat, esetleg olykor el is hagyják, aminek következtében – a mind gyakrabban előforduló szövődmények miatt – a gyógyítás később még drágább lesz. Ebből az ördögi körből ki kell, és ki is lehet lépni. Megbízható visszacsatoló rendszer nélkül azonban a káros következmények elkerülésére semmilyen időszerű ellenintézkedés nem képzelhető el, még az in vitro diagnosztika segítségével sem.

    A cukorbetegség drámai ütemben terjed, és ennek következtében a kór kezelése egyre súlyosabb pénzügyi teher. A költségek többsége a szövődmények miatt keletkezik.

    A betegség jobb és hatékonyabb kezelésére kifejlesztett – már második éve piacon lévő – új generációs termékekkel (ezek neve: Accu-Chek) három kulcsfontosságú területen: a vércukor szint ellenőrzésében, az inzulin adagolásban és az adatkezelésben történt áttörés – hangsúlyozta dr. Helmut Wenzel.

    Az in vitro diagnosztika értéke gyakran nem kap elég figyelmet, annak ellenére, hogy szerepe bármilyen egészségügyi beavatkozás esetén nélkülözhetetlen, mondta el több előadó a diagnosztikai fórumon.

    A korszerű diagnosztikus eszközök megléte mellett, számos bizonyíték igazolja, hogy az életmódváltás és a terápiás beavatkozások segítségével a cukorbetegek közel olyan életet élhetnek, mint a normál” népesség.

    Arra is vannak adatok, hogy az ilyen beavatkozások hosszú távon költségmegtakarítást eredményeznek. A cukorbetegség sikeres és hatékony kezelésének változatlanul előfeltétele azonban – a korszerű gyógyszeres kezelés mellett – az, amit maga az egyén megtehet: azaz a rendszeres testmozgás, a diéta, és az önellenőrzés.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!