2024. április 20. szombat
More

    Alvásidő – Napóleon alig aludt, Einstein mormota volt

    Napóleon beérte pár óra alvással, Einstein viszont hétalvó volt. Míg a keveset alvónak elég három-négy órányi, addig a hétalvóknak több mint tíz órára van szükségük. Átlagosan napi mintegy hét óra alvás kell az embernek, „normális” mérték azonban nem létezik alvás terén. Alváskutatók szerint az alvásigény széles skálán jelentkezik, függ az életkortól és az alvás minőségétől.

    Jürgen Zulley, a regensburgi egyetem alváskutató központjának munkatársa szerint az, aki reggel agyonvertnek érzi magát, az nem feltétlenül aludt keveset az éjjel. Alváshiány inkább akkor jelentkezik, amikor valakin a nap folyamán nyugodt légkörben álmosság lesz úrrá. Ugyanakkor az ingerlékenység és a túlfeszített idegállapot is kevés alvásra utalhat. A legbiztosabb mutató az, hogy ha valaki a nap folyamán frissnek érzi magát, az jól aludt az éjjel.

    Az egyénre szabott alvásidő megállapításához Kurt Rasche, a düsseldorfi Szent Antal Egyetem klinikájának főorvosa a következőket ajánlja: a legjobb módszer erre az, ha valaki szabadságának ideje alatt rendszeresen ugyanabban az időben fekszik le aludni. Kezdetben valószínűleg a szokásosnál hosszabb ideig alszik, három hét múlva azonban – ha a körülmények nem változnak – beáll az állandó alvásidő. Ezt azután lehetőleg állandósítani kell.

    Stressz és külső körülmények azonban gyakran kizökkenthetnek ritmusunkból. Rasche szerint azonban néhány kevés alvással vagy álmatlanul eltöltött éjszaka még teljes mértékben kompenzálható.

    Zulley is megnyugtató választ adott erre a kérdésre. Szerinte nem probléma, ha egy éjszaka keveset alszunk. Ezt normális körülmények között másnap behozzuk azzal, hogy hosszabb ideig vagy mélyebben alszunk.

    A kevés alvás akkor jelent problémát, ha állandósulnak a nyugtalanul eltöltött éjszakák. Betegségek, gondok, aggodalom, stressz és rendszertelen alvásritmus krónikus elalvási és alvási zavarokhoz vezethetnek. Nem ritkán önállósulnak és állandósulnak az alvási zavarok, még akkor is, ha a kiváltó ok már megszűnt. Ördögi körbe jutunk ilyenkor: félelemmel eltelve várjuk az álmatlan éjszakát és éppen a feszültség miatt nem vagyunk képesek elaludni.

    „Csak semmi pánik” – figyelmeztet Zulley, hozzátéve, hogy ellenkező esetben állandósulnak az alvászavarok. Az alvás nem kényszeríthető ki, ehelyett támpontokat kell keresnünk az ördögi kör áttörésére. Orvosi kezelés mellett ilyen támpont lehet a megfelelő feszültség-oldási technika, csakúgy mint elegendő testmozgás nappal és lemondás a kávéról este – emlékeztet az AP jelentése.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!