2024. március 28. csütörtök
More

    A vastag- és végbéldaganatok – Szemérmesség helyett beszélni kell róla

    A halálhoz vezető daganatos betegségek között második helyen áll a vastag- és végbélrák. A tévé-doktor szerint az életformaváltással, a korai felismeréssel időben elkezdett kezeléssel megelőzhető a baj, s a már kialakult betegség is jobban gyógyítható.

    Bizonyos betegségekről, azok tüneteiről nem szívesen beszélnek betegeink a rendeléseken. Ezért néhány, egyébként súlyos kórkép sokáig rejtve maradhat, későn kerül felismerésre, elhanyagolt, életveszélyes állapotban kerül diagnosztizálásra. Ezek közé tartoznak a széklet-ürítés gondjai, a visszatérő székrekedés és hasmenés, esetleg a széklet tarthatatlansága.

    Minden orvos feladata, hogy ezt a tartózkodást, szemérmet és félelmet feloldja, és rábírja betegeit a gyors segítség elfogadására.

    Magyarországon ma a vastag- és végbéldaganatok a második helyen állnak a halálhoz vezető, rosszindulatú daganatos megbetegedések között. Ezt bizonyítja, hogy míg 1963-ban 1600-an haltak meg ebben a betegségben, addig 2000-ben már majdnem 8 ezerre emelkedett az új felfedezett esetek száma, ezeknek a betegeknek több mint fele ebben hal meg. Óriási emelkedés! Egyes előrejelzések szerint 100 ember közül hatnál várható az élete során a vastagbélrák kialakulása.

    Megelőzés, megelőzés és megelőzés

    A megelőzés, a szűrés és a gyógykezelés lehetőségei hatalmasat fejlődtek az elmúlt évtizedben. Nem feltétlenül biztos, hogy a fenti prognózis beválik, nem teljesen szükségszerű, hogy ez az emelkedő megbetegedési tendencia tovább folytatódjon.

    Az elsődleges megelőzés célja a rák kialakulásának akadályozása. Az életmód megváltoztatása a legfontosabb. A helyes táplálkozás önmagában rákmegelőző: a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a rostdús étkezés, a kevesebb állati zsiradék és csökkentett kalória bevitel legalább annyira fontos, mint a megfelelő vitamin és ásványi só fogyasztása. Mindezeken túl a dohányzás és az alkoholfogyasztás csökkentése és a kellő testmozgás (akár a mindennapos gyaloglás, séta is) sokat segíthet a vastag- és végbélrák elkerülésében.

    A másodlagos megelőzés célja a panasz és tünetmentes betegben a rák korai felismerése. Ezt a célt a szűrővizsgálatok bevezetésével érhetjük el, hiszen egy kezdeti stádiumban lévő, kicsiny daganat gyógyulási esélye jóval nagyobb, mint a hatalmasra növő, esetleg már áttéteket is adó ráké.

    A szűrővizsgálat igen egyszerű: rejtett vérzést kimutató teszteket adunk betegeink kezébe, és azok visszaküldött mintáit elemezzük. Sajnos, a kiküldött tesztcsíkoknak csak mintegy 30 százalékát juttatják vissza betegeink.

    Nemzetközileg elfogadott program az 50 éven felüliek szűrése, részben a rejtett vérzés keresésével, részben a tíz évenként végzett vastag-végbél tükrözéssel. Köztudott, hogy a vastag-végbélben található polipok egy része rosszindulatúvá válhat az évek elteltével. Ezért is kiemelten fontos a szűrés. Természetesen a fenti módszereken kívül még a Röntgen-vizsgálat is szerepel a szűrési programokban.

    Amikor csak a stoma segít

    A harmadik szakasz a már felismert daganatok gyógykezelése, műtétje és az áttétek megelőzése. A kezelés lényege a sebészi beavatkozás, a műtét, azaz a daganat eltávolítása. A kemoterápia a gyógykezelés szerves részét képezi, amelynek során a daganatsejtek további, gyógyszeres úton történő elpusztítása a cél. Hasonló okból használjuk a sugárkezelést, azaz a műtéti terület radioaktív besugárzását.

    Amikor a vastag-végbél daganatok kérdését vizsgáljuk, természetesen nem kerülhetjük el a stoma-kérdést sem. Stomának nevezzük azt, amikor a vastagbelet a hasra kivezetik. Ennek szükségességét mindig a daganat elhelyezkedése szabja meg. Minél távolabb helyezkedik el a daganat a végbélnyílástól, annál nagyobb az esélye annak, hogy ezt a sokak által rettegett beavatkozást elkerüljük. Örvendetes, hogy ma már egyre több eszköz áll rendelkezésünkre a végbélnyílást megtartó és a rendes székürítést biztosító beavatkozások elvégzésére.

    Az egészségügyi szolgálatok nagy kérése a betegek felé: kérjük, éljenek a megelőzés formájával, változtassanak életmódjukon, vegyenek részt a szűréseken, és a betegek pedig gondoztassák magukat az orvosok utasításai szerint.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!