2022. május 16. hétfő
More

  Egészséges életmóddal a hasnyálmirigyrák ellen – Veszélyes az almapocak

  Egyértelmű összefüggés van az idült hasnyálmirigy gyulladás és a mértéktelen alkoholfogyasztás között, sőt: a dohányzás és a hasnyálmirigyrák közötti kapcsolat is valószínű.

  Érdekes és megszívlelendő eredményeket publikáltak amerikai orvosok a hasnyálmirigyrák és a kövérség, a testmagasság, valamint a fizikai aktivitás között. Az újabb kutatások bebizonyították, hogy a kövérség, főleg pedig az úgynevezett “alma” alakú kövérség, amely inkább a felhasra lokalizálódik, szignifikánsan megnöveli a hasnyálmirigy rosszindulatú betegségének előfordulási arányát. Érdekes az a tény, hogy akik naponta csak egyszer tartanak főétkezést, és a többi étkezésük során csak mérsékelten étkeztek, kevésbé veszélyeztetettek, mint azok, akik mindhárom főétkezésük során sokat esznek.

  Több testmozgást!

  A mozgásszegény életmód is kedvez a hasnyálmirigyrák kialakulásának. A rendszeres, nem túlzott intenzitású testmozgás, például túrázás, a naponta végzett többszöri séta csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

  A magas inzulinszint is szerepet játszhat a hasnyálmirigyrák kialakulásában, mégpedig úgy, hogy a nagy étkezések és az elégtelen mozgás fokozott inzulintermelésre kényszeríti a hasnyálmirigy béta sejtjeit. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy kétszeres a hasnyálmirigyrák kockázata azok körében, akiknél a megbetegedés előtt öt évvel cukorbetegséget diagnosztizáltak.

  Összegzésként megállapítható, hogy az egészségtelen életmód növeli a hasnyálmirigyrák előfordulásának gyakoriságát. Teendőink közé tartozik, hogy betegeinket minden áron rábeszéljük a dohányzás abbahagyására. Jó példa: az Egyesült Államokban 1965 és 1998 között lényegesen csökkent a dohányzók száma, ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a hasnyálmirigyrák előfordulása is. Kövér betegeinket fogyásra, otthon ülő, tévénéző, nassoló betegeinket pedig több mozgásra kell biztatni.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!