2024. április 27. szombat
More

    A magyarok élen járnak a vitaminfogyasztásban Európában

    A magyarok élen járnak a vitaminok és a vitamintartalmú táplálék-kiegészítő készítmények fogyasztásában az európai országok között – derült ki a Pharmavit Rt. által készíttetett országos felmérésből, amelynek eredményét az MTI-hez is eljuttatták.

    A megkérdezettek pontosan tisztában voltak azzal, hogy az egészséges életmód és a vitaminfogyasztás között szoros az összefüggés.

    A felmérésben részt vevők nyolcvan százaléka elsődlegesen zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával pótolja szerveztében a hiányzó vitaminokat. A megkérdezettek csaknem 51 százaléka számára a gyümölcslé az első számú vitaminforrás.

    A kutatásban részt vevők 41 százaléka egészíti ki étrendjét vitamintartalmú pezsgőtablettákkal, 30 százalékuk pedig vitamintablettákat is fogyaszt.

    Franciaországban és Nagy-Britanniában a lakosság kevesebb mint 10 százaléka fogyaszt vitamintablettákat, míg Németországban ez az arány 30 százalék körüli.

    – Magyarországon a gondot az jelenti, hogy sokan akkor is gyógyszer jellegű, nagydózisú vitamin készítményeket juttatnak szervezetükbe, amikor egészségesek – hívja fel a figyelmet a felmérés.

    A magyar megkérdezettek 3,5 százaléka semmilyen módon nem pótolja a szervezetéből hiányzó vitaminokat.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja szerint minden ötödik rákos megbetegedés megelőzhető lenne csupán a vitamindús táplálkozással. Ez azt jelenti, hogy 2 millióval kevesebben halnának meg rákban, ha megfelelő mennyiségű vitamint fogyasztanának.

    A felmérés arra is választ keresett, hogy az egészség szóról mi jut az emberek eszébe.

    A megkérdezettek 25,3 százalékának az egészséges táplálkozás, 18,2 százalékának a testmozgás és a sport, 17,8 százalékának a nyugodtság, jó kedély, 13,4 százalékának a zöldség-gyümölcs fogyasztás, 10,3 százalékának pedig az egészséges életmód jutott eszébe.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!