2024. április 26. péntek
More

    Testmozgás a mellrák megelőzésére

    Azok a lányok és fiatalabb nők, akik hetenként átlag négy órát sportolnak, hatvan százalkékkal csökkentik annak veszélyét, hogy mellrákot kapnak. Amerikai kutatók szerint testmozgással valószínűleg azért előzhető meg ez a betegség, mert hatására a menstruációs ciklusok idején megváltozik a petefészekhormonok, az ösztrogén tüszőhormon és a progeszteron (sárgatesthormon) termelődése. Kutatások során kiderült, hogy egyes fiatal lányok esetében az intenzív sportolás késlelteti a menstruáció kezdetét, és megállítja a peteérést. A mellrák kialakulását pedig éppen azzal magyarázzák, hogy a nők a nemi hormonok kumulált hatásának vannak kitéve.

    Nemcsak a mellrák, hanem a csontritkulás és a szívbetegségek is megelőzhetők testmozgással, idézi az AP amerikai rákkutatók véleményét. Életmódváltoztatás gyógyszerek helyett – ez a célszerű betegségmegelőzés. Az Egyesült Államokban évente 180 ezer nő betegszik meg mellrákban, és körülbelül 46 ezren meghalnak ennek következtében. Az összes eseteknek csupás 5 százaléka örökölt mellrák.

    Még a heti két-három órás mozgással is 30 százalékkal csökkenthető a mellrák kialakulásának veszélye – írja Leslie Bernstein, a megelőző orvostudományok professzora az amerikai Országos Rákkutató Intézet folyóiratában közölt tanulmányában. Ebben beszámol egy felmérésről, amelyet Los Angeles megyében 1090 negyvenévesnél fiatalabb nő körében végeztek, ellenőrízték a mentstruációjuk kezdete után kialakult sportolási szokásaikat. Közülük 545 frissen diagnosztizált mellrákos beteg, 545 pedig egészséges volt. Kiderült, hogy akik hetenként átlag négy órát sportoltak, azokat 58 százalékkal kevésbé fenyegette a mellrák veszélye mint azokat, akik egyáltalán nem végeztek testmozgást.

    A meghatározó tényező az volt, hogy szülésre alkalmas korukban az évek során átlagban mennyit mozogtak. A tanulmány hangsúlyozza, hogy soha nem késő a testmozgás elkezdése negyven éves kor előtt, és teljesen mindegy, hogy valaki milyen gyakorlatokat végez. Bernstein professzor aggodalommal ír arról, hogy a mai amerikai lányok mennyire mozgásszegény életmódot folytatnak. Ez abból is adódik, hogy nem kötelező a tornaóra a középiskolában. Egy felmérés szerint a középiskolás lányok 40 százaléka nem jár tornaórára, s akik járnak, azoknak csupán a 20 százaléka sportol rendszeresen, hetenként kétszer-háromszor. A rákkutató orvos olyan oktatáspolitikát szorgalmaz, amely kötelezővé teszi a tornaórákon való részvételt.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!