2024. május 1. szerda
More

    Pattanjunk kerékpárra

    Egészséges – ezt tudjuk. Most már azonban tudományos kimutatás is igazolja: a szívet és a keringést kímélő sportok közül a kerékpározás a második helyen áll, közvetlenül a kocogás után. A súlyfelesleget cipelők számára viszont még a kocogásnál is hasznosabb a biciglizés, mert kevésbé erőlteti meg az izületeket és a gerincet.

    Mindez, persze, csak akkor igaz, ha a kerékpározás rendszeres: aki igényt tart egészségének érezhető javulására, annak bizony legalább hetenként kétszer-háromszor minimum húsz percig erősen kell taposnia a pedált. Az orvosi kisérelketek esetében a csuklóra erősített masina számlálja a pulzust. Ha valakinek aggályai vannak saját maga egészségvel vagy teherbíró képességével kapcsolatban, annak bizony nem árt, ha az első kerékpár-edzés után konzultál az orvosával. Legalábbis ezt tanácsolja dr. Klaus-Dieter Kolenda, a schönbergi Holm-klinika orvosa. Tőle származik az az információ is, hogy a szívbetegek is nyugodtan kerékpározhatnak, csak nem szabad annyira hajtaniok magukat. Az idősebbeknek pedig egyenesen ajánlott, s azoknak is, akik korábban nem sok időt áldoztak testedzésre. Az aktív sportolóknak az orvos nem tanácsolja, hogy szabadidejükben még plusz edzéseket is teljesítsenek kerékpározással – azért infarktus ellen senki sincs védve, ha túlterheli magát.

    A kerékpározás előnye – a népszerű-tudományos magyarázat szerint – az, hogy a friss levegőn nő az oxigénfelvétel, javul a szív vérellátása, süllyed a koleszterinszint, no és a kerékpározás erősen fogyaszt. Nagy előny, hogy az erőkifejtés, az ahhoz felhasznált testi energia közvetlenül sebességgé alakul; nem mindegy, hogy az ember testmozgás közben egyhelyben marad, vagy halad. Ez utóbbi értéke például úszásnál 0,5-0,7 százalék; futásnál 20, kerékpározásnál azonban 28 százalék. Az erőfeszítés statikailag kevésbé terheli a szivet és a keringést – éppen ezért a szívbetegek számára a kerékpározás ajánlottabb mint a kocogás. S mivel az idő múlásával még kisebb a megterhelés, könnyedén kidolgozható a terhelés növelésének receptje. Akinek 20 perc intenzív kerékpározás már nem okoz fáradtságot, az a következő négy hétben emelheti napi 30 percre az adagot, azután a tizedik hétig 45 perc, a 11. héttől akár 90 perc is következhet. Nyári kánikula idején mindez másként alakulhat, de jobb ha hozzászokunk a gondolathoz, s megfogadjuk a német orvos tanácsait – a jövendő közlekedési árakra gondolva, még mindig a kerékpár a legvonzóbb…

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!