2024. április 25. csütörtök
More

    Kutatás – Ásványi anyagok és a csecsemő súlya

    A nem kielégítően táplálkozó terhes nőknél a különféle ásványi anyagokkal és vitamin-kiegészítőkkel való komplex kezelés a baba születési súlyának növelésében hatékonyabb, mintha csak néhány hiányzó ásványi anyagot pótolnának -ismertette az Indiai Orvostudományi Egyetem honlapja egy kutatócsoport tapasztalatait.

    A mikroelemek és vitaminok hatását alultáplált terheseknél vizsgálta a gyermekgyógyász dr. Piyush Gupta (University College of Medical Sciences, Delhi) és munkacsoportja.

    A gyermekgyógyászatban ismert tény, hogy a 2500 grammnál kisebb testtömeggel született újszülöttek több – később, a felnőttkor folyamán kialakuló – betegség (így a diabétesz, magas vérnyomás) kockázatának vannak kitéve, mint normál súlyú társaik. A fejlődő országokban sokszor az anya alultápláltsága miatt születnek túlságosan kis súlyú újszülöttek.

    Dr. Piyush Gupta és munkatársai 200 alultáplált nőt (testtömeg-indexük 18,5 alatti volt) vontak be vizsgálataikba, terhességük 24-32 hete között. 101 véletlenszerűen kiválasztott nő placebót (hatóanyag nélküli tablettát) kapott, amiben csak kalcium volt, míg a többi 99 nőnek 29 táplálkozási nyomelemből álló tablettát adtak. Emellett mindkét csoport tagjai vas és folsav pótlásban részesültek. A szülésig folyamatos volt az anyák nyomon követése, a szülés után a csecsemőket is megvizsgálták.

    A nyomelem tablettát szedő csoport tagjai átlagosan 9,2 kg-ot híztak a terhesség alatt, a másik csoport tagjai 8,7-et. Az első csoportból született csecsemők átlagosan 98 grammal voltak nehezebbek, és 8 cm-rel hosszabbak, itt a kis súlyúak aránya 15,1 százalék volt. A placebo csoportban született újszülöttek között 43,1 százaléknyi volt kis súlyú.

    Megfigyeléseiket a szakértők nem tekintik végleges eredménynek, úgy vélik nagyobb populáción végzendő, az egész terhesség idejére kiterjedő vizsgálatokra van szükség a továbbiakban. Az bizonyosra vehető, hogy a terhesek nagy része, az iparilag fejlettebb országokban sem jut kielégítő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz táplálkozása révén, ezért a pótlásnak minden civilizációban, és társadalmi rétegben fontos szerepe lehet.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!