2024. április 19. péntek
More

    Szupertáplálék tápiókából

    A tápióka, amelyet a maniókagyökér keményítőjéből készítenek, szupereledelként egyetlen étkezésben tartalmazhatja mindazt a tápanyagot, amire az embernek egy teljes napon át szüksége van. Amerikai kutatók az afrikai élelemhiány leküzdésében akarnak segítséget nyújtani a tápióka felhasználásával.

    A manióka (kasszáva) Amerika trópusi vidékein honos, a kutyatejfélékhez tartozó gumós növény, amelynek nagy keményítőtartalmú megvastagodott gyökere alkalmas liszt készítésére, de az őslakos indiánok még alkoholos italt is készítenek belőle. A gumóból készült tápióka a nyugati konyhákban is kezd teret nyerni. Világszerte ma mintegy 800 millió embernek biztosít táplálékot, akiknek több mint harmada Fekete-Afrikában él.

    Az Ohiói Egyetem kutatói a tápiókából készült kását vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjékkel dúsították, így az egy napi tápanyagszükségletet teljes egészében tartalmazza az étel egy adagja. Ezenfelül – mint az a Biotech.com portálon megjelent tanulmányból is kiderül – a kasszávanövényt genetikailag is módosították, hogy ellenálljon a legfontosabb kártevőknek, és hogy a benne egyébként természetesen meglévő ciánszármazékok mennyiségét csökkentsék. A mérgező anyagok redukálása lerövidíti a manióka feldolgozásához szükséges időt.

    A kutatók reményei szerint 2010-re kísérletképpen legalább két, nélkülöző afrikai országban megindulhat a termelés.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!