2024. április 26. péntek
More

    A kutatók olyan antitesteket terveznek, amelyek elpusztítják a régi sejteket, lelassítva az öregedést

    Senki sem tudja, hogy egyes emberek miért öregszenek rosszabbul, mint mások, és miért alakulnak ki betegségek – például Alzheimer-kór, fibrózis, 2-es típusú cukorbetegség vagy bizonyos típusú rák –, amelyek az öregedési folyamathoz kapcsolódnak. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy az egyes organizmusok milyen hatékonysággal reagálnak a sejtjei által életük során elszenvedett károsodásokra, amelyek végül elöregednek. Ezzel kapcsolatban az Universitat Oberta de Catalunya (UOC) és a Leicesteri Egyetem (Egyesült Királyság) kutatói új módszert dolgoztak ki a régi sejtek eltávolítására a szövetekből, így lassítva az öregedési folyamatokat.

    Pontosabban, olyan antitestet terveztek, amely intelligens bombaként működik, amely képes felismerni az elöregedett vagy öregedő sejtek felszínén lévő specifikus fehérjéket. Ezután hozzájuk tapad, és felszabadít egy gyógyszert, amely eltávolítja őket anélkül, hogy befolyásolná a többit, így minimalizálva a lehetséges mellékhatásokat.

    A Scientific Reports-ban közzétett munka eredményei megnyitják a kaput olyan hatékony kezelések kifejlesztése előtt, amelyek hosszú távon késleltetik az életkorral összefüggő betegségek előrehaladását, sőt magát az öregedési folyamatot is, az élettartam növelése érdekében.

    „Most először áll rendelkezésünkre egy antitest-alapú gyógyszer, amely segíthet lelassítani a sejtek öregedését az emberekben” – jegyezte meg Salvador Macip, a kutatás vezetője, valamint az UOC és a University of the University orvosa és kutatója. – „Ezt a munkát a meglévő rákterápiákra alapoztuk, amelyek a rákos sejtek felszínén jelenlévő specifikus fehérjéket célozzák meg, majd alkalmaztuk azokat az öregedő sejteken” – magyarázta a szakértő.

    Minden élő szervezet rendelkezik egy „sejt öregedésnek” nevezett mechanizmussal, amely leállítja a sérült sejtek osztódását, és eltávolítja azokat, hogy megakadályozza a szaporodást. Ez a mechanizmus segít például lelassítani a rák előrehaladását, valamint segít a szövetek modellezésében az embriófejlődési szakaszban. Azonban annak ellenére, hogy nagyon előnyös biológiai mechanizmus, hozzájárul a betegségek kialakulásához, amikor a szervezet eléri az idős kort. Ennek az az oka, hogy az immunrendszer már nem képes hatékonyan eltávolítani ezeket az öregedő sejteket, amelyek fokozatosan felhalmozódnak a szövetekben, és károsan befolyásolják azok működését.

    A korábban állatmodellekkel végzett laboratóriumi kísérletek azt mutatták, hogy ezeknek a sejteknek a gyógyszeres eltávolítása sikeresen késleltette a betegség előrehaladását és magával az életkorral összefüggő hanyatlást. Ezt egy új típusú, szenolitikumként ismert gyógyszerrel tették. Azonban hiányzik a specifikusságuk, és mellékhatásaik is vannak, ami gátolja alkalmazásukat emberekben.

    A Macip és csapata által tervezett gyógyszer egy második generációs szenolitikum, nagy specifitással és távirányítós adagolással. Egy korábbi tanulmány eredményeiből indultak ki, amely a „felszínt”, a sejtfelszínen lévő fehérjéket vizsgálta, hogy azonosítsa azokat a fehérjéket, amelyek csak az öregedő sejtekben vannak jelen. „Nem univerzálisak: egyesek jobban jelen vannak, mint mások az elöregedett sejttípusokon” – mondta Macip.

    Ebben az új munkában a kutatók egy monoklonális antitestet használtak, amelyet arra képeztek ki, hogy felismerje az öregedő sejteket és kötődjön hozzájuk. „Ahogy az ellenanyagaink felismerik a baktériumokat és megvédenek tőlük, úgy ezeket az antitesteket is úgy terveztük, hogy felismerjék a régi sejteket. Ezen kívül mérgező terhelést is adtunk nekik, hogy elpusztítsák őket, mintha egy távirányítós rakéta lennének” – mondta a kutató, aki a Leicesteri Egyetem Rák és Öregedés Mechanizmusai Laboratóriumának vezetője.

    A kezelés megkezdhető, amint megjelennek a betegség első tünetei, mint például az Alzheimer-kór, a 2-es típusú cukorbetegség, a Parkinson-kór, az ízületi gyulladás, a szürkehályog vagy egyes daganatok. Hosszú távon a kutatók úgy vélik, hogy bizonyos körülmények között akár egészségesebb öregedés elérésére is felhasználható.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!