2022. május 16. hétfő
More

  A nootropikumok és az agyerősítők működnek, és biztonságosak?

  A nootropikumok olyan kiegészítők és gyógyszerek széles skáláját tartalmazzák, amelyekről az emberek azt gondolják, vagy gyanítják, hogy javíthatják az agy kognitív működését – beleértve a gondolkodást, a memóriát, a végrehajtó funkciót, a kreativitást és a motivációt. Kétségtelenül csábító az ötlet, hogy egy ilyen egyszerű módszerrel növeljük az agyi kapacitást, hogy termelékenyebbé, koncentráltabbá és intelligensebbé váljunk.

  A nootropikumok egyéb nevei közé tartoznak az intelligens drogok, az agyerősítők és a kognitív erősítők. A vitaminoktól és ásványi anyagoktól kezdve a növényekből nyert “természetes” vegyszereken, a vényköteles gyógyszereken át az új “designer gyógyszer” vegyületekig mindent tartalmazhatnak.

  Mik azok a nootropikumok?

  A nootrop szót Corneliu Giurgea román idegtudós használta először 1972-ben. Úgy gondolta, hogy az intelligens tablettákat ki kell fejleszteni és szabadon hozzáférhetővé kell tenni, hogy fellendítsék a lakosság agyát és növeljék az emberi intelligenciát.

  “A nootropikumok a megismerés, a memória, az éberség, a koncentráció, a kreativitás és a figyelem javításán dolgoznak” – mondta Amira Guirguis, a walesi Swansea Egyetem gyógyszerész oktatója. – “Kognitív fokozókként váltak ismerté, olyan vegyületekként, amelyek felerősítik az agy különböző kognitív funkcióinak működését és az információk feldolgozását.”

  Manapság bővelkednek az etikai kérdések a nootróp szerekkel kapcsolatban, és a tudósok és a termékfejlesztők még mindig olyan gyógyszereket keresnek, amelyek hasznos, fenntartható és biztonságos módon erősítik az agyat. A ma elérhető nootróp szerek vagy megkérdőjelezhetően hatékonyak, visszaélések és függőség kialakulásának lehetőségét hordozzák magukban, vagy negatív mellékhatásaik vannak.

  A nootropikumok biztonsági és kockázati tényezői

  Bár lehetséges, hogy a vényköteles stimulánsok vagy más szerek lendületet adhatnak, ha tanulnod kell, vagy egy nagy munkahelyi projektre kell összpontosítanod, veszélyes lehet.

  “Ha csak beveszel egy vényköteles gyógyszert egészségügyi szakember utasításai és ellenőrzése nélkül, és elkezded szedni a kívánt módon, az némi kárt okoz. Különösen a stimulánsok esetében nagyon magas a függőség kockázata” – mondta Guirguis. – “Ha nem veszed be a kábítószert, borzasztóan érzed magad, szívesen visszamennél, és újra bevennéd, többet szeretnél bevenni belőle, szóval függőség alakul ki.”

  Sokan, akik rendszeresen szedik ezeket a gyógyszereket, fennáll annak a veszélye, hogy agyuk véglegesen megváltozik. Lehetséges, hogy az ismételt használat valóban összeadódik, különösen akkor, ha ezeket a gyógyszereket akkor használják, amikor az agy még fejlődik, például diákoknál.

  “Nem akarom agykárosodásnak nevezni, mert az agykárosodás nagy szó, de azt mondanám, hogy fennáll az agy plaszticitásának elvesztésének lehetősége” – mondta Guirguis. – “Ha ezeket a gyógyszereket egészségesen növekvő agynak adják – serdülőkorban, fiataloknak –, elveszíthetik plaszticitását, ami befolyásolhatja a tanulást, károsíthatja a viselkedést befolyásoló agyi funkciókat, és addiktív viselkedéshez vezethet.”

  Ezen túlmenően ezeknek a gyógyszereknek az egészséges populációkban történő illegális használatának mellékhatásai nem jól ismertek. A Frontiers in Bioscience-Landmark áttekintése azt sugallta, hogy a mellékhatások közé tartozhat az öngyilkosság, a pszichiátriai rendellenességek és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata.

  Még a leggyakrabban használt nootropikumoknak is vannak mellékhatásai, és függőséget és elvonási tüneteket okozhatnak. Sokan a koffeinre támaszkodnak reggeleik indításához vagy délutánuk felfrissítéséhez, de egyesek számára a koffein izgatottságot vagy szorongást okoz. A nikotin valódi stimuláló tulajdonságokkal rendelkezik, de problémás, mert összehúzza az ereket és emeli a pulzusszámot, ami szív- és érrendszeri problémákhoz és terhesség alatti problémákhoz vezethet.

  Noha a vény nélkül kapható vitamin- és ásványianyag-keverék valószínűleg nem jelent túl nagy kockázatot, bölcs dolog megbizonyosodni arról, hogy a terméket egy jó hírű cég készítette. Az Annual Review of Pharmacology and Toxicology folyóirat 2018-as áttekintése szerint maguk a kiegészítők nem megfelelően szabályozottak, és potenciálisan interferálhatnak más gyógyszerekkel vagy toxicitást okozhatnak.

  “A legtöbb gyógynövény több száz és száz fitokemikáliát tartalmaz – olyan anyagokat, amelyek befolyásolhatják szervezetünket, így megváltoztathatják saját élettani funkcióinkat. És tesztelték? Nem” – mondta Guirguis. Ezeknek a fitokemikáliáknak nemkívánatos hatásai lehetnek, beleértve a vényköteles gyógyszerekkel való kölcsönhatást, ami befolyásolja azt, ahogyan a szervezetünk kezeli őket. Ha valaki rendszeres gyógyszereket szed bármilyen krónikus betegségre, akkor kölcsönhatásba léphet vele és mérgezést okozhat.

  “Ha azt mondjuk, hogy agyerősítő, ha belegondolsz – ha megváltoztatod a neurotranszmitterek egyensúlyát az agyban, akkor valójában teszel valamit az agyaddal. És ha az alapvonalon túl sokat javítasz, valójában kiegyensúlyozatlanságot okozol” – mondta Guirguis. – “A legjobb, ha mindig megkérdezel egy gyógyszerészt, vagy kérdezz rá orvosodnál. De ne gondold azt, hogy mert gyógynövényből készült vagy természetes, ezért biztonságos.”

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!