2024. április 26. péntek
More

    Tini higiéniai alapismeretek

    A különböző családok eltérő preferenciákkal vagy szabályokkal rendelkeznek a megfelelő higiénia tekintetében, így egyes háztartásokban napi fürdés és frissen fésült haj várható, míg mások kevésbé szigorú követelmények mellett dönthetnek. Kövesse megérzéseit, hogy mire van szüksége gyermekének.

    Tipikus higiéniai irányelvek

    Minden tinédzser:

    • Naponta kétszer mosson fogat, lehetőleg használjon naponta fogselymet.
    • Szükség szerint zuhanyozzon vagy fürödjön, ami gyakran azt jelenti, hogy minden nap vagy minden második nap.
    • Vágja le a körmét, ha szükséges.
    • Szükség szerint használjon dezodort vagy izzadásgátlót.
    • Rendszeresen mosson hajat.
    • Viseljen tiszta zoknit és fehérneműt minden nap.

    Fürdő és dezodor

    Ha tinédzserednek zsíros bőre vagy haja van, és/vagy rendszeresen sportol, akkor napi zuhanyozásra lehet szüksége. Ha a bőrük száraz, akkor a néhány naponkénti fürdés elfogadható (a túl sok fürdőcsík eltávolítja a bőr természetes védőolajait). A különböző hajtípusok eltérő gyakoriságú samponmosást igényelnek, naponta és/vagy hetente.

    A dezodor vagy izzadásgátló különféle módokon személyes választás. Ha tinédzserednek izzadási problémái vannak, akkor megfelelő lehet egy izzadásgátló. Legyél óvatos az izzadásgátlók túlzott használatával, mivel ezek elzárhatják a karok alatti verejtékmirigyeket, és fájdalmas csomókat okozhatnak, amelyeket gyermekorvosodnak meg kell vizsgálnia és kezelnie kell.

    Ha a tinédzser naponta zuhanyzik, és nem érzi szükségesnek a dezodort, és te is beleegyezel, akkor nyugodtan elhagyhatja. Egyes családok a dezodor vegyi anyagaival is foglalkoznak, és természetes összetevőket tartalmazó termékeket választanak (vagy teljesen kihagyják a lépést).

    Szájhigiénia

    A megfelelő foghigiénia segít megelőzni a különféle betegségeket. A fogmosás eltávolít néhány gyakori baktériumot, amelyek rossz leheletet okozhatnak. Ennek a baktériumnak az eltávolítása segít csökkenteni a különféle betegségek és állapotok kockázatát is, beleértve a fogínygyulladást (fogíny fertőzését) és a fogszuvasodást.

    A fogselyem eltávolítja a fogak között rekedt baktériumokat és szennyeződéseket. Ezek a baktériumok, ha nem távolítják el, bejuthatnak a véráramba, és akár szívbetegséghez, valamint fogszuvasodáshoz és fogínygyulladáshoz is vezethetnek.

    A kutatások kimutatták, hogy a napi fogselyem használata akár meg is növelheti a várható élettartamot, mert eltávolítja ezeket a veszélyes baktériumokat. Lehet, hogy a tinédzser nem gondolkodik azon, hogy tovább éljen, de ez a kutatás nagyszerű okot ad mindenkinek a fogselyem használatára.

    Borotválkozás

    A pubertás kor körül (vagy néha korábban) a tizenévesek úgy dönthetnek, hogy elkezdik borotválni lábukat, hónaljukat, szeméremrészüket és arcukat. Tanítsd meg gyermekedet a borotvák vagy elektromos borotvák biztonságos használatának megfelelő technikáiról. Ügyelj arra, hogy tiszta borotvát és elegendő szappant (vagy borotvakrémet) és vizet használjon, így csökkenthető az irritáció valószínűsége. Az, hogy borotválkozunk-e vagy sem, személyes döntés, és nem a tisztaság kérdése.

    Ápolás

    Rengeteg választási lehetőség áll a tizenévesek rendelkezésére az ápolás körül. Ezek egy része nem kötelező, de mások inkább az egészségre vonatkoznak. Előfordulhat, hogy beszélned kell tinédzsereddel a fodrászatról, a szemöldökszedésről, a köröm nyírásáról (vagy festéséről), az arcmosásról, az akne kezeléséről és a sminkelésről.

    Tanítsd meg neki a rá vonatkozó ápolási szokások alapjait. Az egészséges higiéniát is befolyásolja, ha naponta cseréli a ruháját (vagy ha piszkos, izzadt vagy foltos), és mos. A szobája rendben tartása és az ágya (és az ágynemű tisztán tartása) szintén jó szokás.

    Menstruáció

    A menstruáló tinédzserek számára feltétlenül tájékoztasd őket a higiéniai termékek, például tamponok, egészségügyi betétek vagy menstruációs csészék helyes használatáról. Ha megtanulják nyomon követni a menstruációjukat, az segíthet nekik abban is, hogy tudják, mikor várható a menstruációjuk – és elkerülhetik, hogy ne legyenek felkészülve a vérzésre. A korhű bugyi egy másik lehetőség, amely segíthet nekik szárazon és tisztán maradni, különösen, ha a ciklusuk szórványos.

    Elsősegély

    A sérülések alapvető ellátásának megismerése is az egészséges higiénia része, ezért győződj meg arról, hogy gyermeked tudja, hogyan kell megfelelően kezelni a sebet, beleértve a szappannal és vízzel történő mosást, az antibiotikum kenőcs használatát, és a vágások steril kötéssel való fedését. Az is kulcsfontosságú, hogy tudjuk, mikor kell segítséget kérni (vagy hívni az orvost).

    Egyéb higiéniai kérdések

    A kontaktlencse ápolása, a szemüveg tisztán tartása, valamint a fogszabályzós higiéniai lépések szintén fontos területek, amelyeket szükség esetén meg kell beszélni gyermekeddel.

    Egy másik higiéniai probléma néhány tinédzsernél a körömrágás. Segíts tinédzserednek megérteni, miért egészségtelen ez a szokás, beleértve a baktériumok ujjaiból való lenyelésének veszélyét, valamint a körmök és körömágyak lehetséges károsodását (amelyek elfertőződhetnek). Ötletbörze-stratégiák, amelyek segítenek nekik megszabadulni a szokásuktól, például speciális ízesített körömlakk használata, amely rossz ízű, vagy egy kódszó, amely emlékezteti őket, hogy hagyják abba.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!