2024. április 26. péntek
More

    Klinikai pszichológia

    A klinikai pszichológia a pszichológia azon ága, amely a mentális betegségek, a kóros viselkedés és a pszichiátriai problémák felmérésével és kezelésével foglalkozik. Ez a terület integrálja a pszichológia tudományát az összetett emberi problémák kezelésével, így izgalmas pályaválasztási lehetőséget kínál azoknak, akik kihívásokkal teli és hálás területen szeretnének dolgozni.

    A klinikai pszichológia területére gyakorolt ​​korai hatások közé tartozik Sigmund Freud osztrák pszichoanalitikus munkája. Ő volt az elsők között, aki arra a gondolatra összpontosított, hogy a mentális betegség olyan dolog, amelyet a pácienssel való beszélgetéssel lehet kezelni, és a beszédterápiás megközelítésének fejlesztését gyakran a klinikai pszichológia legkorábbi tudományos alkalmazásaként említik.

    Lightner Witmer amerikai pszichológus 1896-ban nyitotta meg az első pszichológiai klinikát azzal a céllal, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek megsegítésére összpontosítson. Witmer volt az is, aki először vezette be a „klinikai pszichológia” kifejezést egy 1907-es tanulmányában. Witmer, Wilhelm Wundt egykori tanítványa úgy határozta meg a klinikai pszichológiát, mint „egyének megfigyelés vagy kísérletezés útján történő tanulmányozását, a változás előmozdításának szándékával”.

    1914-re 26 másik klinika jött létre az Egyesült Államokban, amelyek a klinikai pszichológia gyakorlatával foglalkoztak. Napjainkban a klinikai pszichológia az egyik legnépszerűbb részterület és a legnagyobb foglalkoztatási terület a pszichológián belül.

    A pszichoterapeutaként dolgozó klinikai pszichológusok gyakran különböző kezelési megközelítéseket alkalmaznak az ügyfelekkel való munka során. Míg egyes klinikusok nagyon specifikus kezelési kilátásokra összpontosítanak, sokan az úgynevezett „eklektikus megközelítést” használják. Ez magában foglalja a különböző elméleti módszerek felhasználását, hogy kidolgozzák a legjobb kezelési tervet minden egyes ügyfél számára.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!