2024. április 25. csütörtök
More

    A kurkuma egészségügyi előnyei (2. rész)

    A kurkuma egészségügyi előnyei (1. rész) –>

    Alzheimer kór

    Az Alzheimer-kórban szenvedők krónikus gyulladásban szenvednek, és úgy tűnik, hogy a kurkuma természetes gyulladáscsökkentő hatással bír. Tehát a kurkuma küzd az Alzheimer-kór ellen? Sajnos még nincs erős tudományos bizonyíték arra, hogy a kurkuma fogyasztása hatékony módja a betegség megelőzésének.

    Ízületi gyulladás

    A kurkuma ígéretesnek bizonyult az ízületi fájdalmak, merevség és gyulladások enyhítésében. Azonban további kutatásra van szükségünk ahhoz, hogy a kurkuma az ízületi gyulladások egyik legjobb kezelésévé váljon. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod ízületi fájdalmaidra, segíts a szervezetednek felszívni a természetes kurkumint, így a kurkumát fekete borssal együtt edd.

    Rák

    Laboratóriumi és állatkísérletek során a kurkuma leállította a daganatsejtek növekedését, segítette a méregtelenítő enzimek jobb működését, és így tovább. Amit azonban ezek a tanulmányok nem tudnak megmondani, az az, hogy mi fog történni az emberi szervezetben, amikor egy személy kurkumát eszik. Ezenkívül fennáll annak a lehetősége, hogy a kurkuma befolyásolja egyes kemoterápiás gyógyszerek hatását.

    Irritábilis bél szindróma

    A korai kutatások, köztük egy 207 felnőtt bevonásával és egy másik patkányokkal végzett kísérleti vizsgálat azt találta, hogy a kurkuma segíthet az IBS tüneteinek, például a hasi fájdalom enyhítésében. A kurkumát olyan betegségek kezelésére is tanulmányozzák, mint a Crohn-kór és a fekélyes vastagbélgyulladás.

    Fejfájás

    Mivel rokona a gyömbérnek, egy jól ismert természetes fejfájás elleni gyógyszer, nem meglepő, hogy a kurkuma fejfájás kezelésére is ajánlott – különösen migrén esetén. Bár az emberek az interneten dicsérik, kevés tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a kurkuma képes kezelni vagy megelőzni a fejfájást, bár egy tanulmány szerint ez egy új megközelítés része lehet.

    Pattanás

    Egyesek azt állítják, hogy a kurkuma maszk felhelyezése a bőrükre vagy a kurkuma fogyasztása segít a makacs pattanások leküzdésében – talán a fűszer antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!