2022. szeptember 27. kedd
More

  A kurkuma egészségügyi előnyei (1. rész)

  A gyömbér rokona, ez az élénk sárgás-narancssárga fűszer gyakori az indiai, délkelet-ázsiai és közel-keleti konyhában. Évszázadokon keresztül gyógyszerként is használták olyan helyeken, mint India, például légzési problémák kezelésére. Az utóbbi időben a kurkumát szuperélelmiszerként emlegették, amely képes leküzdeni a rákot, enyhíteni a depressziót és így tovább.

  Depresszió

  A kurkumában található számos vegyület támogathatja az egészségedet, ezek közül a legismertebb a kurkumin. A tudósok izgatottak a kurkumin azon képessége miatt, hogy enyhíti a depressziót és elősegíti az antidepresszánsok jobb működését, eddig azonban a kutatási eredmények vegyesek voltak.

  2-es típusú diabétesz

  Mivel a kurkumin segíthet a gyulladások leküzdésében és a vércukorszint állandó megőrzésében, hasznos eszköz lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy kezelésében. Egy tanulmányban 240 prediabéteszes felnőttet követtek nyomon, és megállapították, hogy a kurkumin 9 hónapon át tartó kiegészítése csökkentette a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kutatások folyamatban vannak, de eddig sok tanulmány állatokon, nem embereken történt.

  Vírusos fertőzések

  Legközelebb, amikor rossz idő van, érdemes kortyolni egy kis kurkuma teát. A kurkumin segíthet számos vírus, köztük a herpesz és az influenza elleni küzdelemben. (De a legtöbb kutatást laboratóriumban végezték, nem embereken.) Ne feledd, hogy a kurkuma csak körülbelül 3% kurkumint tartalmaz, és a szervezet nem szívja fel jól a kurkumint, így az alkalmankénti csésze tea nem fog mindenre gyógyír lenni.

  Premenstruációs szindróma

  Egy nemrégiben végzett tanulmány, amely három menstruációs cikluson keresztül követte a nőket, azt találta, hogy a kurkumin-kiegészítők segítettek enyhíteni a PMS tüneteit. Tengerimalacok és patkányok izmain végzett tanulmány azt sugallja, hogy a kurkuma a menstruációs görcsöket is enyhítheti.

  Magas koleszterin

  A kurkuma azon képességével kapcsolatos kutatások vegyesek voltak, hogy megvédi a tickert. Egyes tanulmányok azt találták, hogy a kurkuma csökkentheti az LDL “rossz” koleszterinszintjét, míg mások arra a következtetésre jutottak, hogy a fűszernek nincs hatása. A tudósok továbbra is vizsgálják a kurkuma szívvédő lehetőségeit. Egy kis tanulmány kimutatta, hogy a kurkuma segíthet elkerülni a szívrohamot azoknál az embereknél, akiknél bypass műtétet hajtottak végre.

  A kurkuma egészségügyi előnyei (2. rész) –>

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!