2024. április 20. szombat
More

    A nők és a terhesek alulreprezentáltak a táplálkozási referenciaértékek meghatározására irányuló kutatásokban

    A Science Advances folyóiratban ma megjelent cikk szerint a nők és a terhesek alulreprezentáltak az amerikaiaknak és kanadaiaknak nyújtott táplálkozási útmutatások összeállításához használt tanulmányokban.

    „Kutatásunk az alapjául szolgáló kutatás első átfogó áttekintése, amely tápanyag-referenciaértékeket tartalmaz. Ezeket sok mindenre használják: a szövetségi élelmiszer-programok kidolgozásától kezdve a granolaszelet eldöntéséig a születés előtti vitaminok összetételének meghatározásáig” – mondta el Emily R. Smith, a George Washington Egyetem edzés- és táplálkozástudományi adjunktusa. – „Tanulmányunk hiányos ismereteket mutat a mikrotápanyagok pontos szintjéről, amelyeket a nők egészségének védelme érdekében fogyasztanunk kell, beleértve a terhes nőket is.”

    Smith és kollégái áttekintették az összes tanulmányt, amely alátámasztja az Egyesült Államok és Kanada étrendi referenciaértékeiben meghatározott mikroelemek referenciaértékeit. Azok a tanulmányok, amelyek élvonalbeli kutatási módszereket alkalmaztak, legkevésbé valószínűsítették a nők bevonását. Terhes vagy szoptató nők csak a vizsgálatok 17%-ában vettek részt, ami megnehezíti az anyák és a csecsemők egészségének megőrzését segítő táplálkozási tanácsokat.

    Smith és csapata azt is megállapította, hogy az e témakörben végzett tanulmányok 90%-ában nem sikerült azonosítani a résztvevők faját vagy etnikai hovatartozását, ami azt a megállapítást vonja maga után, hogy a kisebbségi lakosság is alulreprezentált.

    „A nemzeti és nemzetközi iránymutatási jelentések jövőbeli verzióinak tartalmazniuk kell a sokféleség és az inklúzió mérőszámait, és minden felhasznált adatot meg kell vizsgálni a nem-specifikus hatások szempontjából. A finanszírozóknak és a kutatóknak meg kell kétszerezniük erőfeszítéseiket, hogy nőket és terheseket is bevonjanak olyan tanulmányokba, amelyek megalapozhatják a jövőt” – mondta Smith. – „Végső soron az ilyen erőfeszítések segítenék a magánszektort, a kormányokat és a nyilvánosságot a jó egészség megőrzéséhez szükséges táplálkozási információk megszerzésében.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!