2024. április 27. szombat
More

    Kezdő lépések a teherbe eséssel kapcsolatban

    Ha gyermeket fontolgat, valószínűleg azon töprengett, mennyi ideig tart a teherbeesés, mikor kell szexelni, és milyen gyakran. Itt találja meg a választ kérdéseire.

    A teherbe esés esélyei

    Mekkora az esélye annak, hogy ebben a hónapban teherbe esek? A babát tervező párok többsége esetében az esély arra, hogy egy nő teherbe esik, minden hónapban 15–25%. De vannak olyan dolgok, amelyek befolyásolhatják a teherbeesés esélyét:

    • Kor. Miután eléri a 30. életévét, a fogamzás esélye bármely adott hónapban csökken, és az életkor előrehaladtával tovább fog csökkenni.
    • Szabálytalan menstruációs ciklusok. A szabálytalan ciklus miatt nehéz kiszámítani, hogy mikor van ovuláció, így nehéz meghatározni a szexhez ideális időpontot.
    • A szex gyakorisága. Minél ritkábban él szexuális életet, annál kisebb az esélye, hogy teherbe essen.
    • Mennyi ideig próbált teherbe esni. Ha nem esett teherbe egy év próbálkozás után sem, Önnél kisebb lehet a teherbeesés esélye. Beszéljen kezelőorvosával a női és férfi meddőség vizsgálatáról.
    • Betegségek vagy egészségügyi állapotok befolyásolhatják a terhességet.

    A menstruációs ciklusok megértése

    A nők ciklusa az első napon kezdődik, amikor fényes vörös vért észlelnek – nem csak a foltosodást -, és a következő ciklus kezdete előtti napon fejeződik be. Egy ciklus 21-35 napig tarthat – vagy tovább. Ha a ciklusuk hossza néhány nappal változik egyik hónapról a másikra, az szabálytalannak számít – és gyakorinak. Sok nő nem rendelkezik rendszeres ciklussal, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármi baj van.

    Szex, teherbe esés

    Sok teherbe esni próbáló pár sok energiát fordít arra, hogy matematikai pontossággal időzítse a szexet, hogy kiszámítsa, mikor van az ovuláció ideje. Elméletileg ennek a megközelítésnek van értelme. A közelmúltban végzett tanulmányok kimutatták, hogy a hímivarsejt megtermékenyítésének lehetősége meglehetősen kicsi: lényegében csak 3-5 nap telik el az ovulációig, és maga az ovuláció napja. A legjobb esélyed 1-2 nappal az ovuláció előtt van. Az orvosok azt javasolják, hogy az ovuláció előtti héttől kezdődően vagy a menstruáció vége után kezdődően minden második napon éljen szexuális életet.

    De bár logikus, hogy a szeretkezést kizárólag erre a néhány napra időzíted, van néhány hátulütője is – elsősorban azért, mert a tested nem mindig viselkedik az óramű rendszerességgel. Még akkor is, ha a ciklusa rendszeres, az ovuláció a ciklus során bármikor előfordulhat. Ha azon a napon szexelsz, amikor úgy gondolod, hogy peteérésed van, és néhány nappal később lemaradsz róla, lehet, hogy nem lesz szerencséd.

    A fogamzásgátló elhagyása, hogy teherbe essen

    Mennyi idő alatt enyhül a fogamzásgátló gyógyszerek hatása? Valójában lehetséges azonnal teherbe esni a tabletta abbahagyása után – amint a tabletta hormonjai kiürülnek a rendszerből -, bár eltarthat néhány hónapig, mire az ovuláció újra normálisan kezdődik.

    Biztonságos a fogantatás közvetlenül a fogamzásgátló tabletta elhagyása után? Igen. Azok a nők, akik a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után azonnal teherbe esnek, ugyanolyan valószínű, hogy egészséges babát szülnek, mint azok a nők, akik közöttük néhány hónapot vártak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!