2024. március 29. péntek
More

    A nappali fény javítja az alvást és a mentális egészséget

    Úgy kezded a napot, hogy kigurulsz az ágyból és elhúzod a függönyöket, hogy beengedd a reggeli napfényt? Ha nem, a kutatások azt mutatják, hogy esetleg rossz szolgálatot teszel a cirkadián ritmusának.

    Egy új tanulmány, amely a nappali fénynek a cirkadián ritmusra gyakorolt ​​hatására vonatkozó korábbi kutatásokra épül, azt mutatja, hogy az otthoni több napfény elnyelése javíthatja a cirkadián beállítást, az alvás minőségét és a mentális egészséget. Ebben a közelmúltban végzett terepvizsgálatban a Mount Sinai Icahn School of Medicine Fény- és Egészségkutató Központjának kutatóinak egy csoportja megfigyelte a résztvevőket otthonukban, mindennapi életüket élve, és beállította a nappali fény expozícióját, hogy meghatározza annak a cirkadián ritmusra, alvásra és hangulatra gyakorolt ​​hatását.

    A cirkadián ritmus azokra a fizikai, mentális és viselkedésbeli változásokra utal, amelyeket a test körülbelül 24 órás időszak alatt tapasztal. Ezeket a ritmusokat a biológiai óránk szabályozza, nagyrészt a világos-sötét mintákra reagálnak, és jelentős hatással vannak egészségünkre, talán a legszembetűnőbben az alvási szokásainkra.

    A tanulmány egyik érdekes aspektusa a résztvevők természetes élőhelyeinek tervezése. Míg a legtöbb épületet úgy tervezték, hogy beengedje a nappali fényt, gyakran használunk redőnyöket és függönyöket, hogy minimalizáljuk a fényt kísérő hőt és tükröződést. Ebben a vizsgálatban elektrokróm üveget használtak, egy olyan technológiát, amely alacsony feszültségű elektromos áramot vezet az ablak üvegrétegei közé, hatékonyan színezve az ablakot. Ez az üvegtípus automatikusan reagál a napsugárzás jelenlétére és időzítésére, miközben lehetővé teszi a rövid hullámhosszú fényt, amely hatással van a cirkadián rendszerre.

    Ennek a technológiának köszönhetően a tanulmányi környezet könnyebben szabályozható volt, mivel az elektrokróm üveg több napfényt tesz lehetővé azáltal, hogy minimalizálja a tükröződést és a hőt. A megnövekedett nappali fény hatásának meghatározásához a 20 résztvevő egy hetet töltött az elektromos króm ablakokkal rendelkező apartmanokban, egy hetet pedig funkcionálisan szabványos redőnyös ablakokkal.

    Az International Journal of Environmental Research and Public Health folyóiratban közzétett eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők erősebb cirkadián összehangolást, korábbi és rendszeresebb alvást tapasztaltak, valamint javították az életerőt és a mentális egészséget, ha több napfénynek voltak kitéve. Az tény, hogy az emberek idejük közel 90%-át zárt térben töltik, ezért kritikus fontosságú, hogy olyan nappali világítási megoldásokat építsenek be az épületekbe, amelyek túlmutatnak a vizuális feladatok teljesítése mellett, és szélesebb körben elősegítik a cirkadián összehangolást és az egészséget.

    „Minden eredménymutató összhangban volt azzal, amit az általunk végzett jobban ellenőrzött laboratóriumi vizsgálatok és a fény cirkadián ritmusra gyakorolt ​​hatásáról ismereteink alapján feltételeztünk” – mondja Mariana Figueiro, a tanulmány szerzője. Ezek az eredmények érdekesek és szépen dokumentáltak, de nem meglepőek. Ez egy a sok tanulmány közül, amelyek azt mutatják, hogy a fénykörnyezetünk nagyon specifikus módon befolyásol bennünket. Támogatja azt az elképzelést, hogy a biológiánkkal szinkronban lévő fény megszerzése számos előnnyel jár.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!