2024. április 20. szombat
More

    Mit kell tudni a fogamzásgátlásról és a vérrögökről

    A hormonális fogamzásgátlók, például a tabletták és az implantátumok növelhetik a vérrögök kialakulásának kockázatát. Fontos ismerni a vérrögök jeleit, és megérteni a személy egyéni kockázati tényezőit.

    A vérrög, más néven mélyvénás trombózis (DVT) egyfajta akadály képződése a vénás erekben. Elszabadulhat és eljuthat a test más területeire, például a szívbe és a tüdőbe. Egyes esetekben ez életveszélyes lehet.

    Fontos, hogy a hormonális fogamzásgátlást használók megértsék az ezzel járó kockázatokat. Bár a fogamzásgátlás növeli a vérrögök relatív kockázatát, az abszolút kockázat továbbra is alacsony. Egyes embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki vérrög, és alternatív fogamzásgátlást kívánnak alkalmazni.

    A nem hormonális fogamzásgátlás, mint például az óvszer és a réz intrauterin eszköz (IUD), jó választás lehet azoknak, akik csökkenteni szeretnék a vérrögök kockázatát.

    Miért növeli a fogamzásgátlás a vérrögök kialakulásának kockázatát?

    A legtöbb fogamzásgátlás hormonokat használ a menstruációs ciklus szabályozására és az ovuláció megelőzésére. Egyesek segítenek megakadályozni a megtermékenyített petesejtek beágyazódását. Ezek tartalma általában ösztrogén és progesztin kombinációja, amely a progeszteron szintetikus formája. Egyes fogamzásgátlók csak progesztint tartalmaznak. Bizonyos hormonok könnyebbé tehetik a véralvadást. A vérrögképződés abszolút kockázata továbbra is alacsony. A National Blood Clot Alliance jelentése szerint 3000 fogamzásgátlót szedő nőből körülbelül 1 kap vérrögöt egy év alatt. Bár az ösztrogén nem okoz vérrögöket, növeli a vér alvadási képességét.

    Egyes fogamzásgátlók csak progesztint tartalmaznak. A legtöbb kutatás szerint a csak progesztin tartalmú fogamzásgátlás nem növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát, de a progesztin nagyon nagy dózisai növelhetik a személy kockázatát. Az abnormális méhvérzésben szenvedők általában ezeket a nagyon nagy adagokat kapják.

    Milyen típusú fogamzásgátlás növeli egy személy kockázatát?

    Bármilyen hormonális fogamzásgátló növelheti a vérrögképződés kockázatát. Míg az ösztrogénről ismert, hogy növeli a vérrögök kockázatát, a progeszteron szerepe a vérrögökben kevésbé jelentős. Néhány tanulmányban egyáltalán nem találtak összefüggést erre. Ez arra utal, hogy biztonságosabb lehet a csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlók alkalmazása.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!