2024. március 28. csütörtök
More

    Az autista egyének öngyógyítása

    Sokak számára a szabadidős szerek használata segíthet a mentális betegségek kezelésében. A Cambridge-i Egyetem kutatóinak a The Lancet Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmánya pedig azt találta, hogy bár az autista egyének kisebb valószínűséggel használnak pszichoaktív szereket, azok, akik ezt teszik, nagyobb valószínűséggel kezdenek öngyógyítással a mentális egészséggel kapcsolatos tünetek miatt.

    Egy online felmérésben egy 1183 autista és 1203 nem autista 16–90 éves személyből álló minta számolt be saját szerhasználatának gyakoriságáról, míg 919 résztvevő részletesebb visszajelzést is adott a használatról. A tanulmány tárgyalta a szociális álcázást is – a viselkedés megváltoztatását, hogy elfedje az autizmus tüneteit társadalmi helyzetekben -, ami miatt az autista egyéneket vonzza a szerhasználat. Az alkohol és a drogok enyhíthetik a szorongást, és lehetővé teszik az autisták számára, hogy megváltoztassák viselkedésüket, hogy beilleszkedjenek.

    Az emberek nem gondolják úgy, hogy az autistáknak érzéseik vannak, de semmi sem lehet távolabb az igazságtól. Mély érzéseik vannak. Amikor az autista felnőttek öngyógyítást végeznek szorongásukkal, depressziójukkal, érzékszervi problémáikkal és kilátástalanságukkal, négyszer nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a függőség és az öngyilkosság kockázatának, mint a nem autista felhasználók.

    Az autisták alkoholt és drogokat használnak a mentális egészségügyi problémák, például szorongás, depresszió és érzelmi túlterhelés elviselésére. Mentális egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés nélkül nagyobb a kockázata annak, hogy a mentális egészségügyi problémák lefelé ívelnek, és magasabb az öngyilkosságok aránya.

    A tanulmány azt a fontos pontot érinti, hogy az autista tulajdonságok elfedése és álcázása katasztrofális hatással lehet az autista emberek mentális egészségére. Az autista maszkolás autista kiégéshez vezethet. Néhány autista ember öngyógyulhat, hogy megbirkózzon a stresszhatásokkal, amelyek egy olyan neurotipikus világban élnek, amelyet nem az ő igényeik figyelembevételével építettek fel.

    Amikor szembesülnek az autizmussal megalapozott mentális egészségügyi ellátás akadályaival, néhány autista ember azon kaphatja magát, hogy megpróbálja önállóan kezelni küzdelmeit. Néhány autista ember öngyógyulhat, mivel nehezen fér hozzá az autizmussal kapcsolatos egészségügyi ellátáshoz. Továbbra is nehéz megtalálni azokat a mentális egészségügyi szolgáltatókat, akik megértik a világ autista tapasztalatait.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!