2024. április 19. péntek
More

    A túlérzékenységi reakciók

    Az immunválasz megvédi a szervezetet a károsodástól azáltal, hogy leküzdi az invazív anyagokat és fertőzéseket. Néha azonban nemkívánatos válaszokat produkál az ártalmatlan anyagok károsnak minősítésével. Ezt hívják túlérzékenységi válasznak.

    Az antigén vagy allergén olyan mérgező vagy idegen anyagra utalhat, amely immunreakciót okoz. Az antigén észlelése, ha potenciális fenyegetésként érzékeli a szervezet, az immunrendszer immunválaszt indít annak megsemmisítésére.

    A szervezet különböző típusú túlérzékenységi reakciókat válthat ki, attól függően, hogy az adott személy milyen antigénnek van kitéve, és hogyan reagál rá.

    A túlérzékenységi reakció szélsőséges vagy szükségtelen immunválasz, amelyet a szervezet antigénre adott. Négy különböző típusú túlérzékenységi reakció létezik. Egyes bizonyítékok potenciális öt típusra utalnak, de ez valójában a 2-es típusú túlérzékenységi reakciók egy részhalmaza lehet.

    A túlérzékenységi reakciók minden típusa extrém immunválasz egy antigénre. Az egyes reakciótípusok attól függően változnak, hogy a szervezet milyen típusú antigént azonosít, milyen típusú immunválaszt generál a szervezet, és milyen gyorsan termel a válasz.

    Vannak, akik allergiának nevezik a túlérzékenységi reakciókat , mivel ezek a túlérzékenység egy formája. Bár az emberek ezeket a kifejezéseket felváltva használják, az allergiás reakció jellemzően azokra a jelekre és tünetekre utal, amelyeket egy személy tapasztalhat, míg a túlérzékenységi reakció a szervezetben lejátszódó immunológiai folyamatot írja le.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!