2022. május 16. hétfő
More

  1. típusú túlérzékenységi reakció

  Az 1-es típusú túlérzékenység egy azonnali válaszreakciót okoz, ez akkor következik be, amikor egy személy antigénnek van kitéve. Az ilyen típusú reakciókkal a szervezet az antigénre úgy reagál, hogy specifikus típusú antitestet termel, az úgynevezett IgE-t.

  Vannak különböző összetevők, amelyek kiválthatják az 1-es típusú túlérzékenységi válaszokat, beleértve az antigéneket, amelyek a következőkből származnak: élelmiszertermékek, például dió, kagyló és szója; állati eredetű források, például macskák, patkányok vagy méhcsípések; környezeti források, például penész, latex és por; allergiás állapotok, például allergiás nátha , allergiás asztma és kötőhártya-gyulladás. Az 1. típusú túlérzékenységnek két szakasza van: az érzékenységi szakasz és a hatás szakasz.

  A szenzibilizációs szakaszban a személy találkozik az antigénnel, de nem tapasztal semmilyen tünetet. A hatás szakaszában a személy ismét ki van téve az antigénnek. Mivel a szervezet most felismeri az antigént, képes olyan reakciót kiváltani, amely az emberek által jellemzően allergiás reakcióval járó tüneteket eredményezi.

  Az 1-es típusú túlérzékenység néhány fizikai tünete lehet: a kiütés, a csalánkiütés, a gennyesedés, a viszketés, az ödéma, a zihálás, a nátha és a gyomorgörcs. A reakciók a következők is lehetnek: hányinger és hányás, légszomj, a szív tünetei és az
  eszméletvesztés.

  Az első lépés, amelyet az orvos megtehet az 1-es típusú túlérzékenység diagnosztizálásához, a személy kórtörténetének felmérése, beleértve a jelekre és tünetekre vonatkozó információk felvételét, valamint az orvosi nyilvántartások áttekintését. Ezt követően a vér- és allergiavizsgálatok mellett fizikai vizsgálatot is végeznek, hogy azonosítsák, melyik antigén okozta a reakciót.

  Az 1-es típusú túlérzékenységre különböző kezelések léteznek a reakció okától és a szervezet reakciójától függően. Néhány ember azonnali sürgősségi orvosi ellátást igényelhet, míg az enyhe tünetekkel rendelkező emberek más gyógyszereket igényelhetnek. Továbbá az embereknek meg kell próbálniuk elkerülni az allergént a jövőben.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!