2024. április 27. szombat
More

    A felnőttkori cukorbetegség – Súlyos szövődményei lehetnek

    A II. típusú, azaz a felnőttkori cukorbetegség nem ritka a 45 éven felüli lakosság körében, és bizony jórészt az életmód következménye. A népszerű tévé-doktor életviteli tanácsokat ad a megelőzésre, és felhívja a figyelmet az orvos-beteg együttműködés fontosságára.

    A cukorbetegség jelenleg hazánkban több mint 500 ezer embert érintő betegség, amely a szénhidrát anyagcsere zavarán alapul. Lényege, hogy a hasnyálmirigy béta sejtjei által termelt inzulin nem elegendő a megemésztett táplálékból nyert egyszerű cukrok feldolgozásához.

    Az úgynevezett I. típusú, vagy fiatalkori cukorbetegség az inzulin teljes hiányán alapul, kezelése azonnal inzulin injekcióval történik. A II. típusú, vagy felnőttkori cukorbaj általában negyven éven felül, leggyakrabban 55 éves kor felett kezdődik, és kezeléséhez nem mindig szükséges az inzulin. Ez a cukorbetegség leggyakoribb formája, az összes diabeteszes beteg 90-95 százaléka ide tartozik.

    Nem mindig okoz tüneteket

    A II. típusú cukorbetegség esetén a szervezet nem képes a maga által előállított inzulint megfelelően felhasználni, illetve kevesebbet termel, mint amennyire a szervezetnek szüksége lenne. Keletkezésében fokozott kockázatot jelent a 45 év feletti életkor, az elhízás, a mozgáshiányos életmód, a családi halmozottság és a terhességi cukorbaj.

    Külön veszélyt jelent a II. típusú cukorbetegségnél, hogy nem mindig okoz tüneteket. Előfordul, hogy súlyos látásromlás vagy előrehaladott érszűkület jelzi jelenlétét. Tünetei egyébként a következők: látásromlás, szájszárazság, szomjúságérzés, gyakori és nagy mennyiségű vizeletürítés, fáradtság, száraz, viszkető bőr, ismétlődő bőrfertőzések, fogyás, lassan gyógyuló sebek, végtagzsibbadás.

    A cukorbetegség kezelése, a vércukorszintnek tartósan a normálishoz közeli értéken tartása (6,05 mmol/l.) azért fontos, mert kezeletlen esetben a szövődmények gyakoribbak és főleg korábban jelentkeznek, mint jól kezelt esetben.

    Enyhe II. típusú cukorbetegség esetén többnyire elegendő a jól megválasztott diéta, a rendszeres testmozgás, és a testsúlycsökkentés. Az étrend mindig személyre szabott, és a beteg az orvosával közösen alakítja ki. Alapelv a kiegyensúlyozottság, amely zsírban, sóban, cukorban szegény, rostokban, gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben gazdag étrendet jelent.

    Orvos-beteg együttműködése

    Természetesen a diéta nem mindig elegendő. Ilyenkor tablettás kezelést kap a beteg, amelynek segítségével a hasnyálmirigy inzulintermelő képessége növelhető.

    A II. típusú cukorbaj esetében egy idő után a tablettás kezelés is eredménytelenné válhat. Ebben az esetben a beteg és az orvos jó együttműködése szükséges az inzulin injekcióra történő átállás optimális pillanatának megválasztásához.

    A cukorbetegség helytelen kezelése, vagy a diéta elhanyagolása, a szövődmények korábbi és súlyosabb jelentkezését okozhatja, például az apróér és a nagyér károsodását, szemészeti, vese, majd koszorúér és agyi érkárosodásokat.

    A cukorbetegség egy egész életen át elkíséri a beteget. A jó életminőség biztosítása a helyesen megválasztott kezelés és a diéta betartásán múlik. Ne csupán a diabéteszesek fogadják meg tanácsaimat, hanem minden 45 éven felüli, kövér és keveset mozgó ember hallgasson a jó szóra!

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!