2024. március 28. csütörtök
More

    A koraszülés kockázati tényezői

    Koraszülésről akkor beszélhetünk, ha a 37. hét előtt születik meg a kisbabánk. Időnként a terhesség korát nem tudják megállapítani a szakemberek, ebben az esetben viszont a 2500 grammnál kisebb súllyal születő baba is koraszülöttnek számít. A koraszülés okát vizsgálva kijelenthetjük, hogy ez nem egyetlen, hanem több, egymásra ható tényező okozhatja.

    A koraszülés okai lehetnek többek között a mesterségesen megindított szülés, ami akkor a gyakoribb, ha vagy az anya, vagy a magzat egészségét veszélyezteti a terhesség további szakasza. Ugyanakkor végbemehet az idő előtti születés abban az esetben is, amikor burokrepedés nélkül kezdődnek meg a fájások, vagy idő előtt megreped a burok, azonban ikerterhesség során is bekövetkezhet korán születés.

    Ha idő előtt megreped a burok, fennáll a veszély, hogy a magzatburok fertőzést kapott, de gyakori az alacsony BMI (testtömegindex), az alultápláltság, a dohányzás és a szociális-gazdasági helyzet következtében fellépő komplikációk is.

    Köraszülésre hajlamosító tényező, ha a 6-13. hétben enyhe vagy erőseb hüvelyi vérzés tapasztalható, az anya dohányzik vagy kábítószereket fogyaszt, de a nagyon alacsony testsúly is kockázati tényezőként lép fel. Genetikailag is lehetséges, hogy az utód örökli a koraszületésre való hajlamosságot, amennyiben a családban, rokonságban már volt példa koraszülésre.

    Ha a baba, magzat fejlődési rendelleneségekkel növekedik, vagy az anya már korábban átesett koraszülésen, egyik terhesség után hamar ismét várandóssá válik, illetve bármilyen fertőzése, bakteriális vaginózisa van, szintén fennáll az előbb szülés veszélye.

    Ha a 37. hét végefele vagy ez előtt rendszeresen jelentkező, produktív összehúzódásokkal járó fájdalmat észlel, korai vajúdáson esik át. Ekkor már számítani lehet arra, hogy nemsokára koraszülés megy végbe. A korai vajúdás további jeleiként mutatkozhatnak az eddigiektől eltérő fájdalmak, a magzatvíz elfolyása, az enyhébb hüvelyi vérzés, méhösszehúzódások, deréktáji fájdalmak, láz, hidegrázás, elhomályosuló látás vagy a baba mozgásában bekövetkező váltás.

    Ha úgy érzi, a koraszülés jeleit tapasztalja, mindenképp szóljon valakinek, hogy koraszülésre gyanakszik. Hívja fel orvosát vagy a kórházat. Amennyiben van rá lehetősége, feküdjön le a bal oldalára, és igyon nagy kortyokban vizet, vegyen be magnézium tablettát, és amilyen gyorsan lehet, menjen be a kórházba. Ha lehet, maradjon fekvő helyzetben a kórházig, és semmiképp se Ön vezesse az autót.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!