2024. április 27. szombat
More

    Normál vérnyomás mellett is a stresszhormonok szívrohamhoz és agyvérzéshez vezetnek

    A 2021 szeptemberében közzétett tanulmány szerint a kortizol stresszhormon tüskéi szívrohamhoz és agyvérzéshez vezethetnek, még akkor is, ha az embereknek nincs más kockázati tényezőjük ezekre a kardiovaszkuláris eseményekre, például magas vérnyomás, dohányzás vagy ülő életmód.

    A tanulmány 412 magas vérnyomásban vagy szív- és érrendszeri betegségben nem szenvedő felnőttre összpontosított, akik négy stresszhormon – norepinefrin, epinefrin, dopamin és kortizol – szintjét vizsgálták. Ezekben a vizeletvizsgálatokban a hormonszintek minden egyes megkétszereződésével a magas vérnyomás kialakulásának kockázata 21-31 százalékkal nőtt a medián 6,5 éves követési időszak alatt.

    Hosszabb követési időszak alatt – átlagosan 11-12 év – a vizsgálatban résztvevők 5,8 százaléka tapasztalt szív- és érrendszeri megbetegedéseket, például szívrohamot és stroke-ot. Ezeknek az eseményeknek a kockázata 90 százalékkal nőtt, amikor a vizeletvizsgálatok során megduplázódott a kortizolszint – függetlenül attól, hogy más kockázati tényezők, például magas vérnyomás, dohányzás, elhízás, cukorbetegség közrejátszott-e, vagy fizikailag inaktívak voltak-e az emberek.

    „A norepinefrin, az epinefrin, a dopamin és a kortizol stresszhormonok növekedhetnek az életesemények, a munka, a kapcsolatok, a pénzügyek stb. okozta stressz hatására” – mondja Kosuke Inoue, a tanulmány vezető szerzője, a japán Kyoto Egyetem epidemiológusa.

    Különösen két hormon, a kortizol és a dopamin esetében a stresszhormon -szint és a magas vérnyomás közötti kapcsolat erősebb volt a fiatalabb felnőtteknél, mint a 60 évnél idősebb embereknél.

    Ez összhangban van a korábbi tanulmányokkal, köztük az egyik a Clinical and Experimental Hypertension, a másik pedig a Hypertension folyóiratban szereplő, amelyek a dopamin szintjét a hipertónia kialakulásához kötötték. A korábbi tanulmányok a pszichológiai stresszt is összefüggésbe hozták mind a magas vérnyomással, mind a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatával.

    Például egy tanulmány, amelyet 2017 decemberében publikált a Nature Reviews Cardiology, megállapította, hogy a munkájában vagy a magánéletében nagyfokú stresszben szenvedő felnőttek akár 1,6-szor nagyobb kockázattal járnak a stroke és a koszorúér-betegség szempontjából, ami potenciálisan halálos állapot, korlátozza, hogy mennyi oxigénben gazdag vér jut el a szívhez.

    Egy másik tanulmány, amelyet 2019 áprilisában tettek közzé a The BMJ-ben, több, mint 136 637 olyan személy állapotát követtek, akiknél a stresszzavarok széles skáláját diagnosztizálták 27 éven keresztül, valamint közel 1,4 millió embert, akiknek nem voltak ilyen állapotai.

    „Kihívást jelent a pszichoszociális stressz tanulmányozása, mivel ez személyes, és hatása egyénenként eltérő” – mondta Inoue.

    A jelenlegi tanulmány előnye, hogy a stresszhormon-szintre vonatkozó vizeletvizsgálatok egy objektív módot kínálnak arra, hogy felmérjék az emberek által okozott stresszt. A tanulmány egyik korlátozása azonban az, hogy a kutatók csak egy időpontban mérték a vizelet stresszhormonjait, és lehetséges, hogy ezek a szintek az évek során olyan módon változtak, amelyek befolyásolhatták a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát vagy a szív- és érrendszeri eseményeket.

    A tanulmányból nem derül ki, hogy van-e értelme tesztelni a vizelet stresszhormon szintjét annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat az embereket, akiknek rendszeresebb ellenőrzésre lehet szükségük a magas vérnyomás vagy a szív- és érrendszeri események megelőzése érdekében.

    „Jelenleg ezeket a hormonokat csak akkor mérik, ha a mögöttes okú magas vérnyomás vagy más kapcsolódó betegségek gyanúja merül fel” – mondja Inoue. – „Ha azonban a további szűrések segíthetnek a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri események megelőzésében, érdemes lehet gyakrabban mérni ezeket a hormonszinteket.”

    További kutatásokra van szükség annak meghatározásához, hogy ki részesülhet egyáltalán a húgyúti stresszhormonok mérésében, mint a szív- és érrendszeri események kockázatának szűrésének módjában – mondja James Stahl, aki nem vett részt az új tanulmányban.

    Dr. Stahl szerint a vizelet stresszhormon-tesztje is az egyik módja lehet az előrehaladás mérésének, amikor a betegek megpróbálnak lépéseket tenni a stressz csökkentésére életükben, mint a magas vérnyomás megelőzésének vagy ellenőrzésének eszközei. Mindazonáltal a tesztelés az egyik módja is lehet annak, hogy az orvosok megmutassák a betegek testére mért stresszhatást, és ösztönözzék őket a változtatásokra.

    „Ami azt illeti, hogy mit tehetnek az emberek: változtatni kell a munkakörülményeiken, beiratkozni egy stresszkezelő programra, gyakorolni, jól étkezni és erősíteni a közösségi hálót” – mondta Stahl.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!