2024. április 26. péntek
More

    Quinoa – miért ez lesz a diétád hőse?

    Dél-Amerikában (Peru, Chile és Bolívia) őshonos quinoát először 5000 évvel ezelőtt kezdték termeszteni, és fontos szerepet játszott az inkák, valamint leszármazottaik étrendjében.

    Botanikai értelemben a quinoa nem minősül gabonának. Ez egy ál-gabonaféle (egy nem füves növény, amelyet ugyanúgy használnak, mint a gabonaféléket és a hasonló tápanyag profilja). Az ál-gabonafélék magját megőrölhetjük és lisztet készíthetünk belőle, éppúgy mint más gabonafélékből.

    Azonban táplálkozási szempontból a quinoa teljesértékű gabonának tekinthető (a teljes ép vetőmagot elfogyasztjuk minden részének eltávolítása nélkül). Bár sokféle quinoa-fajta létezik, a legelterjedtebb verziók fehérben, vörösben és fekete színben vannak.

    A Quinoa természetesen gluténmentes és a gabonák közül a legkevésbé allergén. Mint a hajdina, a quinoanak is kitűnő az aminosavprofilja, mivel mind a kilenc alapvető aminosavat tartalmazza, így teljesértékű fehérje forrást eredményez. Magas fehérje aránya van más gabonakészítménnyel összehasonlítva, ezért kiváló választás a vegánok és a vegetáriánusok számára, akik küzdenek azzal, hogy elegendő fehérjét vigyenek be. A Quinoa egy lassan felszívódó szénhidrát, így jó opció az alacsony-GI miatt. A Quinoa viszonylag magas az antioxidánsokban a többi gabonához képest.

    Egy csésze főtt quinoa (185 gramm) tartalmaz: 8 gramm fehérjét, 5 gramm rostot, magnéziumot, mangánt, folsavat, foszfort, rezet, vasat, cinket, káliumot, B-1, B-2 és B-6 vitaminokat, valamint nyomokban E-vitamint, B3-vitamint és kalciumot.

    A főzött quinoa magvak krémesek lesznek, de enyhén roppanósak maradnak. A Quinoa finom, enyhén dió-ízű, tőkéletes választás a reggelihez, mint gabona, az ebédhez, mint köret vagy vacsorának, mint saláta.

    A Quinoanak van egy természetesen keserű, úgynevezett saponin nevű bevonata, amely a rovaroktól védi a növényt. Ezért fontos, hogy alaposan öblítsd le a quinoa magokat főzés előtt (tedd a quinoa magokat egy szitára, és futtasd a hideg vizet rajta), hogy elkerüld a keserűséget. Miután leöblítetted a quinoa-t, akkor a rizshez hasonlóan lehet elkészíteni. Kevesebb mint 15 perc alatt elkészül. A főzés során az eredeti méret többszörösére nő.

    Forrás: Walmark

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!