2022. május 17. kedd
More

  Közel százmilliárd eurós költséget okoz az európai egészségügynek, hogy cigizünk

  Tanulmányok szerint a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Európában jelenleg csaknem százmilliárd eurós költséget okoz az egészségügynek évente, hangzott el a No Smoking Summit rendezvényen.

  Becslések szerint a cigarettázás 0,1 százalékos csökkenése körülbelül 22 millió euróval mérsékelné a közvetlen, 24 millió euróval pedig a közvetett költségeket, éves szinten, írta a Világgazdaság.

  A varsói Wyszyński Cardinal Egyetem Orvostudományi Intézetének igazgatója szerint az elmúlt fél évszázadban az egészséget veszélyeztető hagyományos kockázati faktorok, mint az alultápláltság, a zárthelyek levegőminősége, az ivóvízellátás, a higiénia, háttérbe szorultak az olyan új veszélyforrásokkal szemben, mint a városi levegő szennyezettsége, a közúti közlekedés, a mozgásszegény életmód és az elhízás avagy éppen a cigarettázás.

  Andrzej Fal professzor utalt arra: a dohányzás súlyos társadalmi kihívás, amely a világon több mint egymilliárd embert, Magyarországon pedig csaknem kétmillió embert érint közvetlenül.

  Nemzetközi szervezetek célja, hogy 2030-ra egyharmaddal csökkenjen világszerte az NCD betegségek, azaz a nem fertőző krónikus, megelőzhető civilizációs betegségekből fakadó halálesetek száma.

  Forrás: index.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!