2024. április 26. péntek
More

    Cink 7. – A cink és a hormonok

    Előző bejegyzés: Cink 6. – A cink hatása az immunrendszerre –>

    Vajon milyen hatással bír a cink a hormonok termelésére? Ezt vizsgáljuk a következő cikkünkben.

    Egészséges férfiak esetében a cink státusz pozitív korrelációt mutat a tesztoszteron termeléssel. Közel 30 évvel ezelőtt Prasad és kollégái egy humán vizsgálatban tanulmányozták a mérsékelt cink hiány valamint a cink kiegészítés hatását a férfiak tesztoszteron termelésére. Az étrendi cink bevitel csökkentése fiatal férfiaknál a szérum tesztoszteron szint esését eredményezte 20 hét alatt, míg a cink kiegészítés hatására az enyhe cinkhiányban élő alanyok tesztoszteron termelése átlagosan 8,3 nmol/l-ről 16 nmol/l-re emelkedett.

    Az intenzív fizikai vagy érzelmi stressz jelentősen, akár harmadára képes csökkenteni a férfiak tesztoszteron termelését. Kilic egy kis létszámú elit birkózó csoporton végzett vizsgálatokat, ahol az intenzív edzés hatását vizsgálta a tesztoszteron szint csökkenésére. A nagy dózisú cink-szulfát kiegészítés 4 hét alatt képes volt elejét venni az edzés hatására létrejövő aktu tesztoszteron szint csökkenésnek.

    Az étrendi cink bevitel nem csak a pajzsmirigy és nemi hormonok, de az IGF-1 termelődésére is hatással van. Rodondi és kollégái egy vizsgálatban idős emberek IGF-1 termelését és csont metabolizmusát vizsgálta tejsavó fehérje és cink kiegészítés hatására. A kórházi ellátásban részesülő alanyok 4 héten át kaptak 30 mg/nap cink kiegészítést, és/vagy tejsavó fehérjét. A tejsavó fehérje hatására a szérum IGF-1 értéke emelkedni kezdett, melyet jelentősen gyorsított az egyidejű cink kiegészítés, mindössze egy hét leforgása alatt. A cink kiegészítés egy héten belül szignifikánsan csökkentette a béta-crosslaps értékeket, mely a csont rezorpcio követésére használt marker.

    Bővebb információt és segítséget kaphat a SYNLAB oldalán.

    Következő bejegyzés: Cink 8. – Miért fontos a cink az edzéshez és a vázizomzat számára? –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!