2022. május 17. kedd
More

  Új fegyver az AIDS vírusának megfékezésére

  Genetikailag módosított T-limfocitákat, azaz védősejteket vetettek be amerikai AIDS-betegek egy csoportjánál a HIV-vírusok szaporodásának megfékezésére, egyelőre kísérleti jelleggel.

  A szerzett immunhiányos tünetegyüttes, vagyis az AIDS immár két évtizede az emberiség egyik legveszélyesebb betegségének számít, s egyelőre nem sikerült igazi áttörést elérni gyógyításában. Így azután minden új felfedezést nagy várakozások öveznek.

  Márpedig a génterápia területén – mint a Science et Vie című francia tudományos havilap beszámol róla januári számában – amerikai tudósoknak most sikerült ígéretes eredményt elérni. A pennsylvaniai egyetem egyik kutatócsoportja első ízben alkalmazott génterápiát az AIDS ellen: a betegekből eltávolítottak T-limfocita sejteket (ezek az immunrendszer alkotóelemei, amelyeket az AIDS-vírus általában megfertőz), s azokba egy új gént helyeztek, majd visszajuttatták a szervezetbe. Az új gén arra szolgált, hogy – megakadályozva a betegséget okozó HIV-vírusok felületén található egyes fehérjék előállítását – nehezítse szaporodásukat.

  A kísérlet után kilenc hónappal elvégzett ellenőrző vizsgálatok azt mutatták, hogy a szervezetben lévő vírusok mennyisége stabil maradt, vagy éppen csökkent, miközben a módosított T-limfociták továbbra is kimutathatóak voltak. A tudósok a kedvező eredmények nyomán hamarosan elkezdik a kísérletek második sorozatát, az eddiginél több beteggel.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!