A fizikai tévékenységet végző felnőttek és az idősek mellett a sóhiány veszedelmeire azokat a szülőket is figyelmeztetik a szakemberek, aki az egészség vélt védelmében szigorúan korlátozzák gyermekeik sófogyasztását. Az örökmozgó gyermekek, különösen nyáron, sokat izzadnak, s ha szervezetükbe nem jut elegendő só, akkor hányingerük támad vagy szédülés fogja el őket. De nem kell feltétlenül sótabletát szedni vagy alaposabban megsózni az ételeket. Sok főzelékféle tartalmaz nátriumot és majdnem valamennyi feldolgozott élelmiszerben van só. Az első aranyszabály a változatos étrend. Semmiképp nem ajánlatos az élelmiszerek valamelyik csoportját teljesen mellőzni vagy előnyben részesíteni, az orvos tanácsának a kikérése nélkül.
Az amerikai élelmezéstudományi kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy azok, akiknek eddig jót tett a sótlan ételek fogyasztása, a sóhiány ártalmaitól való félelmükben most automatikusan ne hagyják abba a diétázást. Mielőtt ismét jól megsózzák az ételüket, mindenestre méressék meg a vérnyomásukat. Annak ellenére is, hogy a sótlan ételekbe vetett hitük bizonyára megrendült, ha olvasták a Kalifornia Egyetem egyik kiadványában egy neves orvos nyilatkozatát, amely szerint a kutatók nem tudják bizonyítani, hogy a diéta és az egészséges életmód biztosan megvéd a magas vérnyomástól.
Forrás: MTI