2023. március 25. szombat
More

  Ezekre a tünetekre figyelj! – Cukorbetegséget jelenthet

  Minden második cukorbeteg tud csak a betegségéről. A szomjúság és a nehezen gyógyuló sebek figyelmeztető tünetek lehetnek, de a legtöbb esetben a cukorbetegség kezdetben kevés tünetet okoz, és a fő panasz alapján nehéz lehet azonosítani.


  A cukorbetegségnek különböző tünetei vannak a különböző betegségekhez. Tévhit, hogy a szomjúság és a sok vizelet a cukorbetegség egyértelmű korai jelei. A legtöbb érintett betegnél egyéb tünet is utalhat cukorbetegségre, a 2-es típusú cukorbetegség gyakoribb esetében pedig csak a betegség előrehaladottabb szakaszában jelentkezik a szomjúság, de a gyakori vizelésnek egyéb okai is lehetnek.

  Ajánló   Mi a cukorbetegség?

  A cukorbetegség kezdeti tünetei

  Az 1-es típusú cukorbetegség általában gyorsan fejlődik ki, jellegzetes tünetekkel, már fiatalkorban. A klinikai tünetek gyermekkorban napokon vagy heteken belül, serdülőkorban hónapokon belül jelentkezhetnek. Az ilyen típusú cukorbetegség jellemző tünetei: nehéz vizelet, fogyás (fokozott éhség ellenében), szomjúság, szájszárazság, fáradtság, depresszió.

  A betegség általában először súlyos formában jelentkezik: diabéteszes ketoacidózisnak nevezik. Ketoacidózis esetén a vércukorszint emelkedik, gyakran eléri a rendkívül magas értékeket. A szervezetben a folyadékok és elektrolitok egyensúlya megbomlik. Mindezek a jellegzetes tünetekhez vezetnek: kiszáradás, fokozott légzés, hányinger, hányás, zavartság, sőt kóma.

  Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetmentes. Évekig fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. Előfordulhat, hogy a cukorbetegséget csak 15-20 évvel a kialakulás után fedezik fel, általában súlyos késői szövődmények miatt. Ezért az alábbi jelek nehezen azonosíthatók, csak laboratóriumi vércukorszint-vizsgálattal lehet választ adni. Egy egyszerű vérvizsgálat segítségével még a cukorbetegség előfutáraként számon tartott inzulinrezisztencia is kimutatható.

  A 2-es típusú cukorbetegség gyakori szövődménye a baktériumok által okozott bőrfertőzés, amely általában a szőrtüszőben fejlődik ki, és mélyen terjed (forr). A test bizonyos részein (főleg a hónaljban, a nemi szervek környékén, a mellek alatt) gyakoriak a gombásodások is, amelyek viszketést okozhatnak. A nehéz sebgyógyulás másik jellemzője a műtéti bemetszés és a sérülés helye.

  Ajánló   A kutatók ultrahang segítségével mutatják be a cukorbetegség gyógymódját

  A cukorbetegség hosszú távú tünetei

  A betegség előrehaladtával a fokozott érelmeszesedés okozta tünetek gyakoribbá válnak. Az érelmeszesedés gyakori a cukorbetegségben, ami azt jelenti, hogy az egész szervezetben érinti az ereket. Az általános érelmeszesedés leggyakrabban szívinfarktus, agyi infarktus vagy a végtagok érbetegsége formájában fordul elő.

  A cukorbetegség következménye az idegrendszer károsodása. Ennek az állapotnak a tünetei közé tartozik a látásromlás, a végtagok zsibbadása, az érzékelés elvesztése, a csökkent fájdalomérzet (a beteg által nem észlelt kisebb sérülések), vagy férfiak esetében az erekciós zavar. A látásromlás általában hirtelen alakul ki, és teljes látásvesztéshez vezethet.

  Nem diagnosztizált cukorbetegség esetén sok esetben a fenti tünetek először jelentkeznek, és így csak a betegségről árulkodnak.

  A cukorbetegek szívinfarktusa általában tünetmentes (ún. csendes infarktus). Ez azt jelenti, hogy a cukorbetegek nem tapasztalják a tipikus mellkasi fájdalmat szívroham során, amelyet az érzőideg-működés csökkenése okoz. Ebben az esetben csak a szívműködés ebből eredő csökkenése hívhatja fel a figyelmet arra, hogy a szívinfarktus már bekövetkezett, vagy a rutin EKG-n jellegzetes, korábbi szívinfarktusra utaló elváltozásokat találnak.

  A végtagok érelmeszesedése vérellátási zavarokhoz vezethet, ami előbb-utóbb halálhoz vezet. A halál a lábujjakban kezdődik, és ha nem kezelik, további halálozáshoz vezethet. Ha a beteg nem részesül kellő időben megfelelő kezelésben, amputációra lehet szükség.

  Az érelmeszesedés a vesefunkció fokozatos romlását is okozza. Kezelés hiányában végstádiumú krónikus veseelégtelenség alakul ki, a beteg ezután dialízisre szorul.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!