2024. november 21. csütörtök
More

    SAJTOS KARFIOLFASÍRT RECEPT

    A zöldségfasírtokból sosem elég, ma egy nagy kedvencemet a sajtos karfiolfasírt mutatom meg nektek. El lehet vitatkozni azon, hogy a zöldségfasírt cukkiniből, karfiolból, répából vagy másból finomabb, de szerintem nem érdemes. Én mindegyiket nagyon szeretem, cukkiniből már kettőt is megosztottam veletek, de most maradjunk a karfiolnál.

    SAJTOS KARFIOLFASÍRT PAZARLÁS NÉLKÜL

    A karfiol zsenge leveleit sosem dobom el. A sütőben ropogósra sütve nagyon-nagyon finomak. Nyersen lazán becsomagolva pár napig el van a hűtőben és a fagyasztást is jól bírja. A karfiol tönkje is hasznos alapanyag. Levesekbe főzve, kifejezetten finom.

    SAJTOS KARFIOLFASÍRT HAGYMÁVAL

    Minden fasírtnál, legyen az húsos vagy hüvelyes vagy zöldségalapú az egyik sarokpont a hagyma kérdése. A többség szereti a bekeverés előtt külön megpárolni, mert enélkül a nyers hagyma kesernyésre tud sűlni. Itt is lehetne külön megpárolni, de kihasználom a főzést és ezt is a karfiollal együtt ressre fogom főzni. Pont úgy lehet használni utána, mintha serpenyőben üvegesre pároltam volna.

    A KARFIOL BLANSÍROZÁSA

    Nagyon sok ételhez pl. rakottakhoz, morzsás karfiolhoz, stb. ugyanígy készítem elő a karfiolt. Általában nagyobb mennyiségben 5-6 fejet előfözök és kihűlés után adagokban lefagyasztom. Ez nagyban lerövidíti a karfiolos ételek elkészítését, és ha már egyszer nekiállok nem sok idő több fejet előkészíteni.

    SAJTOS KARFIOLFASÍRT

    A sajt ízlésünk szerint lehet bármelyik félkeménysajt, én általában a trappistát választom. A mennyiséget nem szeretem eltúlozni benne, mert ez nem sajtfasírt karfiollal, hanem sajtos karfiolfasírt. Ha az elkeverés után te kevesled, akkor természetesen tehetsz többet is bele, illetve ha laktózérzékeny vagy, akkor nyugodtan elhagyhatod.

    Sajtos karfiolfasírt recept

    HOZZÁVALÓK

    • 80 dkg karfiol (50 dkg pucolva)
    • 2 db vöröshagyma (4 dkg)
    • 1-2 db fokhagymagerezd
    • 1 csokor petrezselyem
    • 1 db tojás (L-es)
    • 1 teáskanál só
    • ¼ teáskanál frissen őrölt bors
    • 1 csipet szerecsendió
    • 5 dkg trappista sajt
    • 6 dkg zsemlemorzsa
    • 2 evőkanál étolaj

    ELKÉSZÍTÉS 

    • Egy közepes méretű lábosba feltesszünk 2 liter vizet, 2 teáskanál sóval ízesítve forrni. Addig a karfiolt megtisztítjuk a leveleitől, kivágjuk a torzsáját és kisebb rózsáira vágjuk és folyó víz alatt átöblítjük. A hagymákat meghámozzuk.
    • Ha már forr a víz, beleszedjük a karfiolokat és a hagymákat is. Lefedve 12-15 perc alatt ressre főzzük. Ilyenkor a szára elveszíti a fehér színét, de a zöldség nem lesz teljesen puha. Alaposan lecsepegtetve szedjük egy tálba hűlni.
    • A teljesen kihűlt zöldségeket durvára aprítjuk egy késes robotgéppel vagy a reszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. A fokhagymát megpucoljuk és a kisebb oldalon reszeljük bele. A megmosott, tiszta petrezselymet finomra aprítjuk.
    • Felütünk egy tojást és hozzáadjuk. Fűszerezzük sóval, borssal és egy kevés szerecsendióval. Még a sajt előtt egy villával összekeverjük, hogy a fűszerek biztosan egyenletesen elkeveredjenek. Belereszeljük a sajtot és kevés zsemlemorzsával hintjük meg. Lehet helyette sima finom- vagy zablisztet is használni.
    • Alaposan gyúrjuk össze. Ha nem akar összeállni és száraznak tűnik üssünk hozzá fel még egy tojást, ha túl lágy, vizes a massza, akkor plusz zsemlemorzsával korrigáljuk, hogy jól formázható legyen a massza. Vegyünk ki egy kisebb adagot és először gombóccá formázzuk majd ellapítjuk fasírt formára. Hempergethetjük extra morzsába, vagy hagyhatjuk pucéran is.
    • Egy serpenyőt közepes erősségen felhevítünk. Kevés olajat csorgatunk bele és oldalanként kb. 4-5 perc alatt aranybarnára sütjük. Sütőben is elkészíthetjük sütőpapírral bélelt tepsin, 200 fokon 20 perc alatt. Az olaj teljesen el is hagyható vagy vékonyan átkenhető vele sütés előtt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!