2023. június 1. csütörtök
More

  6 tünetet ízületi gyulladás okozhat!

  Amíg könnyedén mozgunk, addig el sem tudjuk képzelni, milyen is, ha egyszeriben nehézkessé, fájdalmassá válik néhány mozdulat, esetleg akkor is feszülést, sugárzó fájdalmat érzünk, ha éppen semmit nem teszünk.

  Amennyiben gyanítható, hogy a panaszok hátterében ízületi gyulladás áll, tanácsos mielőbb reumatológus szakorvoshoz fordulni, mert a betegség kezelés nélkül jelentősen csökkentheti terhelhetőségünket, ronthatja az életminőséget, Íme néhány tünet, amire érdemes felfigyelni.

  1. Ízületi fájdalom

  Az ízületek helyben is fájhatnak, de a fájdalom sugározhat is. Előzmény nélkül kezdődő, nem múló vagy visszatérő, esetleg erősödő fájdalom. Alvás vagy pihenés közben a kellemetlen érzés fokozódik.

  2. Ízületi merevség

  Reggelente nehezen kászálódunk ki az ágyból. Az ízületeink olyanok, mintha kővé dermedtek volna, aztán ahogy mozogni kezdünk, úgy oldódik ez a keménység. Sokszor a hosszas, egy helyben történő üldögélés is előidézi ezt az indítási nehézséget.

  3. Izomgyengeség

  Az ízület körüli izmok vékonyodnak, stabilitásuk csökken. Ez főként a térdnél, vállban, gerincen jellemző.

  4. Duzzadás

  Az arthritis (ízületi gyulladás) duzzadttá teszi az ízületeket, feszesnek érezzük őket. Mintha szét akarnának pattanni.

  5. Deformálódás

  Megváltozik az ízület-végtag vonala, eldeformálódott lehet az érintett testrész, különösen, ha az ízületi gyulladás rosszabbodik.

  6. Kattogás, nyikorgás

  Mozgás során az ízületei nyikorgó, csikorgó hangot adnak ki.

  Az ízületi gyulladás diagnosztizálása

  • A jellemző tünetek iránymutatóak lehetnek: a gerinctáji osteoarthritis leggyakoribb tünete a derékfájás, a derék merevsége, amely kisugározhat a medencébe, a fenékbe, lágyékba és a comb első részére is.
  • A nyaki ízületek gyulladása is gyakori, a vele járó fájdalom kiterjedhet a vállra és a lapockákra is.
  • A fájdalom a derékban és a nyakban általában reggelente és késő esténként erősebb.
  • Enyhébb, állandó vagy időszakos fájdalom okozhatja a mozgás beszűkülését, de érezhetünk bizsergést vagy zsibbadást a gerinc mentén is.
  • Térdpanaszoknál a fájdalmas terület meleg lehet, duzzadt, akár még a bőrfelszín is kipirosodhat, és természetesen nem tudjuk megfelelően mozgatni ezt a testrészünket.

  Egyes esetekben szükség lehet kiegészítő vizsgálatokra: vérvétellel a gyulladás kimutatására, képalkotó vizsgálatok (röntgen, MR) az ízület eltéréseinek felmérésére. Előfordulhat, hogy az ízületi folyadékból is mintát vesznek.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!