2023. június 1. csütörtök
More

  ÍGY FŐZZÜNK EGÉSZSÉGESEN ÉS EGYSZERŰEN!

  Mi az egészséges és mi nem? Ennek tisztázására indította útjára a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a „Nők Iskolája – nem csak nőknek” elnevezésű programot.

  – Már nem nagyon lehet újat mondani az egészséges táplálkozásról, mégis azt látjuk, hogy rengeteg a túlsúlyos felnőtt, sőt gyermek is Magyarországon. Ha beütjük egy keresőbe, hogy egészséges étrend, megszámlálhatatlan mennyiségű cikk zúdul ránk, amelyek között nagyon sok a helytelen információ – kezdi Erdélyi Alíz dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) főtitkára. – Ezért azt találtuk ki, hogy mi, dietetikusok vonulunk be a konyhába és megmutatjuk, elmagyarázzuk, mit hogyan készítünk el a saját családunknak. Természetesen ezek a videók (ahogy a projekt nevében is benne van) nem csak nőknek szólnak, a férfiak is ugyanúgy tanulhatnak belőlük, ahogyan ahhoz is adunk tanácsot, miként lehet a gyerekeket is bevonni a főzésbe. 

  KÖZÉRTHETŐ INFORMÁCIÓK TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBEREKTŐL 

  – Az oldalt úgy építettük fel, hogy mindenki, aki idetéved, aszerint tudjon keresgélni, hogy épp mennyi ideje van. A program viszonylag friss, tavaly decemberben indult, így olyan sok videó még nincs fent, de folyamatosan dolgozunk azon, hogy egyre több és több legyen. A receptek mellett az OKOSTÁNYÉR® ajánlásnak megfelelően a különböző tápanyagokról is találnak az érdeklődök e-learning videókat és könnyen értelmezhető infografikákat, amelyek reményeink szerint eloszlatják az egészséges táplálkozással kapcsolatos tévhiteket.

  „NEM KELL FÉLNI A HAGYOMÁNYOS ÉTELEKTŐL” 

  – Célunk volt az is, hogy az átlag magyar emberekhez szóljunk, akik nem szeretnék feláldozni a kedvenc magyaros fogásaikat az egészséges táplálkozás oltárán. Mert nem is kell! Egy-két apró változtatással minden receptet meg lehet reformálni úgy, hogy a szervezetünk számára ideálisabb legyen, mégis ízletes maradjon. Nagyon fontos, hogy élvezzük is, amit eszünk! Olyan hasznos, érdekes trükköket szerettünk volna megosztani, mint hogy például, ha több lestyánnal készítjük el a húsgombóclevest, máris sokkal kevesebb só kell bele. Vagy hogy miként használhatjuk fel az olyan olcsó, könnyen beszerezhető és rendkívül egészséges gabonaféléket, mint a köles, amiről a legtöbben teljesen megfeledkeznek. Pedig isteni rizottó készíthető belőle!  

  A DIETETIKUS IS EMBER 

  – A programmal szeretnénk megmutatni, hogy nem kell hosszú órákat a konyhában rostokolnia senkinek sem ahhoz, hogy egészséges ételeket ehessen. Pontosan tudjuk, hogy munka, gyereknevelés, háztartás és egyéb teendők mellett ez kivitelezhetetlen. Mivel a dietetikus is ember, ugyanúgy szeretne gyorsan, meleg ételt tenni az asztalra, ezért a videók abban is iránymutatást adnak, hogy milyen munkafolyamatokat hogyan végezzünk, hogy azok a lehető “legidőhatékonyabbak” legyenek. Itt nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy olyan sebességgel és precizitással szeleteljük a hagymát, mint egy Michelin-csillagos séf. Hanem mondjuk, amíg pihen a hús, addig feltehetjük a rizst főni és haladhatunk a zöldségszeleteléssel, mártás készítéssel. A videókban főzés közben sok egyéb hasznos tudnivalót is megosztanak a dietetikusok az ételekről, alapanyagokról és egészséges táplálkozásról. Tervezzük, hogy a jövőben férfi dietetikus kolléga és gyermek is szerepeljen a videókban. Hiszen, az egészséges étkezésnek nem kell bonyolultnak lennie, épp az a cél, hogy könnyen a mindennapjaink részévé váljon.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!