2024. március 28. csütörtök
More

    Túl magas HDL-koleszterin – veszélyes a csontokra?

    Preklinikai vizsgálatok szerint a HDL-koleszterin csökkenti a csont ásványianyag-sűrűségét a csontépítésért felelős sejtek számának és működésének csökkentésével.

    Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy érdekes vizsgálatra hívta fel a figyelmet, ami a HDL-koleszterinszint emelkedését a csontritkulással hozta összefüggésbe:

    „Preklinikai vizsgálatok beszámoltak arról, hogy a HDL-koleszterin csökkenti a csont ásványianyag-sűrűségét a csontépítésért felelős sejtek (oszteoblasztok) számának és működésének csökkentésével. Ezeknek az eredményeknek a klinikai jelentősége azonban nem volt tisztázott.

    Egy új, emberekkel végzett vizsgálatba 16.262, közösségben élő egészséges, 70 éves és idősebb résztvevőt vontak be, akik közül 1659 résztvevőnél fordult elő törés a középértékben 4 éves követési idő alatt.

    A HDL-koleszterinszint minden 1 szórásnyi emelkedése 14%-kal magasabb csonttörési kockázattal járt, és amikor a HDL-koleszterinszintet kategóriák szerint elemezték, a legmagasabb ötödbe tartozó egyéneknél 33%-kal magasabb volt a törések kockázata, mint a legalsó ötödbe tartozóknál.”

    Mennyi az egészséges koleszterinszint?

    A 200 mg/dl alatti összkoleszterinszint egészségesnek számít felnőttek esetében. Az orvosok a 200-239 mg/dl-es értékeket határértéknek, a legalább 240 mg/dl-es értékeket pedig magasnak tekintik.

    Mennyi az ideális LDL-koleszterin szintje?

    Ideális esetben az LDL-koleszterinszintnek 100 mg/dl alatt kell lennie. Ha a koleszterinszint 100-129 mg/dl között mozog és az illetőnek nincsenek egészségügyi problémái, akkor még nem kell izgulnia. Azonban a szívbetegségben vagy annak kockázati tényezőiben szenvedőknél már ebben a szakaszban az orvosok kezelést javasolhatnak.

    Ha valakinek az értéke 130-159 mg/dl, az már határeset, míg a 160-189 mg/dl-es értékek magasnak számítanak. A legalább 190 mg/dl-es érték nagyon magasnak számít.

    Mennyi az ideális HDL-koleszterin szintje?

    Az orvosok azt javasolják, hogy a HDL-szintet tartsuk magasan. A 40 mg/dl alatti értékkel rendelkezőknél fennállhat a szívbetegség kockázata.

    Ha valakinek az értéke 41-59 mg/dl, azt az orvosok határesetnek tekintik. Az optimális HDL-szint 60 mg/dl vagy magasabb.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!