2023. március 29. szerda
More

  A véradás fontos!

  A vér egy igen sokrétű feladatot ellátó, nélkülözhetetlen szövet. Szükségünk van rá a kórházi beavatkozásoknál, de számos súlyos betegség is jó eséllyel gyógyítható vérkészítményekkel. Azonban ahhoz, hogy biztosítani lehessen az egészségügyi intézmények folyamatos és egyenletes vérellátását, körülbelül napi 1600-1800 véradóra van szükség. Ez pedig csak embertársaink önzetlen segítségével, véradással oldható meg. Lássuk, emellett milyen előnye van még a véradásnak, mi a vas szerepe a vérképzésben és a cikk végén kideríthetjük vasszükségletünket is!

  A véradás életeket ment és szűrővizsgálatként is funkcionál

  Egyetlen véradással akár három ember életét is megmenthetjük! Sőt, a nemes cél mellett a véradó a saját egészségügyi állapotával kapcsolatban is sok mindent megtudhat: a vérvételt megelőző és a véradást követő vizsgálatok szűrővizsgálatként is funkcionálnak; esetleges magas vérnyomás, cukorbetegség, vesebetegség, vérszegénység tüneteire hívhatják fel a figyelmet, és utalhatnak a vérrel átvihető betegségekre (AIDS, májgyulladás stb.) is.

  Véradó lehet bárki, aki elmúlt 18, de még nincs 65 éves (első véradásnál a korhatár 60 év), egészségesnek érzi magát, a súlya meghaladja az 50 kg-ot, és rendelkezik a szükséges okmányokkal (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ-, vagy EU-kártya).

  Jelenjünk meg 2023. március 20. és 24. között az Országos Vérellátó Szolgálat bármelyik intézeti véradásán! Ebben az időpontban a véradók egy ajándék Iron VITAL vasképző folyadék kismintát is hazavihetnek!

  A vas rendkívül fontos szerepe a vérképzésben

  Köztudott, hogy a vasnak kiemelt szerepe van az egészséges vérképzésben, hisz részt vesz az oxigénszállításban, hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az immunrendszer normál működéséhez, a normál szellemi működés fenntartásához és a normál vörösvérsejt-és hemoglobin-képződéshez. Kiválóan felszívódó vasat, B-vitaminokat és C-vita­mint tartalmaz. Adagolása személyre szabható az egyéni igények­nek megfelelően.

  A Hübner Iron VITAL 4 éves kortól, sportolóknál, időskorúaknál, vegetáriusoknál, vegánoknál és a várandósság és a szoptatás idején is alkalmazható. Igazi erősítés azoknak a hősöknek is, akik önkéntesen tesznek azért, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon rendelkezésre.

  Tesztel­je vasszükségletét gyorsan és egyszerűen!

  1.  Válassza ki azokat az állításokat, amelyek a legjobban jellemzik Önt!
  2.  Adja össze az állítások mellett található pontokat!
  3.  Olvassa el az összegzést!

  A teszt eredménye tájékoztató jellegű.

  vaspótlás

  Értékelés:

  0-1 pont: Ön biztosan Vaslady vagy Vasember! A vashiány kialakulásának valószínűsége az Ön esetében igen alacsony. Ha élethelyzete változik, érdemes megismételni a tesztet.

  2-3 pont: A vashiány kialakulásának kockázata az Ön esetében alacsony, de figyelje általános egészségi állapotát, és kétség esetén ellenőriztesse vérvétellel vasszintjét.

  4-7 pont: Számos tényező okozhat az Ön esetében vashiányos állapotot. Fáradtnak, kimerültnek érzi magát? Ellenőriztesse vasszintjét, és ha szükséges pótolja.

  Forrás: Penta Pharma Zrt.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!