2023. március 29. szerda
More

  Tökmagolaj: hatékony segítség férfigondok esetén

  A férfiak hajlamosak a szőnyeg alá söpörni a komoly egészségi problémákat, kiváltképp, ha azok a férfiasságukkal kapcsolatosak. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodáson lehet és kell is segíteni, érdemes a tökmagolajat mint népi gyógymódot is bevetni! – tudhatjuk meg a hazipatika.com oldalon.

  A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH) a prosztata mirigyállományának jóindulatú szövetszaporulata. Hátterében a hormonális változásoknak (a megváltozott tesztoszteronszintnek) lehet szerepe.

  Mi történik?

  A húgycsövet közvetlenül körbevevő, megnagyobbodott prosztata összenyomja, beszűkíti a húgycső kezdeti szakaszát, ennek következtében vizeletürítési nehézségek, gyakori vizelési inger és éjszakai vizelés jelentkezhet. Hosszú távon a húgyhólyag gyulladásaival, fertőzéseivel, hólyagkövekkel, vesemedence-gyulladással vagy akár a húgycső teljes elzáródásával kell számolni. Utóbbi már orvosi beavatkozást igényel.

  A BPH általában a 45 év feletti férfiaknál jelentkezik, az 50 év felettiek közel felénél alakul ki, és az életkor előrehaladtával a gyakorisága rohamosan nő (80 éves korban 90 százalékos az előfordulása). A BPH 30-40 százaléka jár valamilyen tünettel, de a panaszoktól szenvedőknek csak a fele fordul orvoshoz, pedig a betegség jól kezelhető, akár természetes módszerekkel is.

  Tünetek:

  • gyakori vizelési inger 
  • hirtelen vizelési inger 
  • éjszakai vizelés 
  • vizelet indításának nehezítettsége 
  • vékony vizeletsugár 
  • megszakadó vizeletsugár 
  • vizeletcsepegés

  Természetes alternatíva: a tökmagolaj

  A betegség úgy alakul ki, hogy a prosztatát alkotó sejtek fokozatosan elszaporodnak, ez pedig a prosztata méretének lassú növekedését eredményezi. A „jóindulatú” kifejezés erre a lassú és folyamatos növekedésre utal, tehát nem daganatos, tumoros növekedésre kell gondolni, amely felemészti a környező szöveteket.

  Jó hír, hogy a prosztata megnagyobbodás bizonyos gyógynövények kivonatával kezelhető. Tudományos tapasztalatok szerint például a tökmag, vagy a 100%-ban természetes tökmagolaj fogyasztása megállíthatja a tünetek előrehaladását, segítheti a kezelés folyamatát.

  A tökmagban található fitoszterol nevezetű anyagok képesek csökkenteni a megnagyobbodott prosztatát, továbbá gátolják a férfi nemi hormon átalakulását dihidrotesztoszteronná (DHT), ami magát a betegséget okozza. Az emelkedett DHT-szint összekapcsolható a prosztata megnagyobbodásával.

  Tudtad? A magok értékes összetevőinek köszönhetően 3-4 héten át heti 3-4 alkalommal 1-2 evőkanálnyi tökmag vagy tökmagolaj fogyasztása a megelőzésben is segíthet!

  1991-ben egy magyar kutatás eredményeként leírták, hogy a tökmagolaj hatására a páciensek 80%-a javulást tapasztalt a vizelési problémák, akadozó vizelés, illetve a prosztata működése tekintetében. A kísérletben 60 olyan páciens vett részt, akinek prosztata megnagyobbodása volt. A betegség természetes kezeléseként 26-an 10 hónapig, 22-en legalább 7 hónapig, és 12-en legalább 4 hónapig fogyasztottak tökmagolaj-kivonatot. Kínai kutatók 2021-ben pontosan beazonosították a tökmagolajban lévő 3 vegyületet, amely a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás elleni hatásért felelős.

  Szelén és cink: a tökmagolaj hasznos összetevői

  A tökmagolajban található szelénről és cinkről kimutatták, hogy természetes antioxidáns hatású vegyületek, amelyek a tökmagolaj további növényi összetevőjével, a delta-7 fitoszterollal kiegészülve ugyancsak segíthetnek a prosztatamegnagyobbodás kezelésében és megelőzésében. Az olaj vizelethajtó tulajdonsága révén gyorsítja a vizelet kiürülését, illetve alkalmas a húgyutak fertőtlenítésére is.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!