2024. április 26. péntek
More

    Rákot okozhat, ha használt olajban sütünk

    A rákos megbetegedések megelőzéséhez, illetve a rizikó csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy felhagyjunk a daganatok kialakulásának kockázatát növelő tevékenységekkel, illetve a minimálisra csökkentsük a potenciálisan rákkeltő anyagokkal való érintkezést. Az úgynevezett PAH-vegyületek elkerülésére ajánlott különösen nagy figyelmet fordítani.Hirdetés

    policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-vegyületek) egyes szerves anyagok – például fa, szén, olaj és üzemanyagok – tökéletlen égésekor keletkeznek. Felszabadulhatnak továbbá dohányzás, avar- és szemétégetés, erdőtűz, grillezés, használt olajban való sütés, valamint műanyag, gumi és aszfalt gyártása során. Ezek következményeként a káros vegyületek jelen lehetnek a bel- és kültéri levegőben, a szennyezett talajban termesztett növényekben, a füstölt és grillezett ételekben, valamint a műanyag- és gumitermékekben is – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közelmúltban megosztott videójából.

    Hogyan hatnak a szervezetre ezek a vegyületek?

    Az NNK tájékoztatója szerint a policiklusos aromás szénhidrogének családjába több száz vegyület tartozik. Ezek pedig nemcsak a levegőminőség romlásához járulnak hozzá jelentős mértékben, hanem – mivel belégzéssel, bőrön keresztül és szájon át is a szervezetünkbe kerülhetnek – az egészségünket is károsíthatják.

    Több tanulmány kimutatta már, hogy a PAH-vegyületek számos negatív hatást gyakorolhatnak az emberi szervezetre. Egyebek mellett:

    • felboríthatják a hormonháztartást,
    • megzavarhatják a nemi fejlődést,
    • csökkenthetik a termékenységet,
    • gondot okozhatnak az idegrendszer fejlődésében,
    • hozzájárulhatnak a rákos megbetegedések kialakulásához,
    • és károsíthatják a szervezet immunvédelmét is.

    Mindennapi életünk során sajnos számtalan rákkeltő anyaggal kerülhetünk érintkezésbe otthonunkban vagy a munkánk során. Az egyik leggyakrabban emlegetett „mumus” a biszfenolok családja, amelynek legelterjedtebb vegyülete a biszfenol-A (BPA).

    Hogyan mérsékelhetjük a kockázatokat?

    A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk a PAH-vegyületekkel való érintkezés csökkentéséért, ezzel együtt pedig az egészségkárosodás veszélyének mérsékléséért. Ehhez az alábbiakat kell tennünk:

    • Ne gyújtsunk rá!
    • Használjunk tömegközlekedést!
    • Ne égessünk hulladékot, műanyagot, gumit, fáradt olajat, valamint festett, ragasztott vagy lakkozott faanyagot!
    • Az ételeket párolással és/vagy főzéssel készítsük el!
    • Ne együk meg az odaégett vagy túlsütött ételeket!
    • Szellőztessünk gyakran, különösen sütéskor!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!