2024. március 29. péntek
More

    Emésztőrendszer – tünetek és kezelésük

    Emésztőrendszerünk egészsége biztosítja immunrendszerünk hatékony működését. Az emésztőrendszer feladata a táplálékfelvétel, az étel átalakítása, megemésztése, felszívása. Az emésztés folyamata teszi lehetővé, hogy a test valamennyi sejtjéhez eljussanak a nélkülözhetetlen, életadó tápanyagok, ásványi anyagok, nyomelemek. 

    Az emésztés egy igen bonyolult rendszer, melyben számos szervünk vesz részt, beleértve a májat, a hasnyálmirigyet és a tápcsatorna részeit. Ha ez a rendszer meghibásodik, megbetegedünk. 

    Az emésztőrendszer leggyakoribb megbetegedései: a gyomor- és bélrendszer fekélyes és daganatos elváltozásai, a reflux, az irritábilis bélszindróma, a bélgyulladások és a Crohn-betegség. 

    Az emésztőrendszeri rendellenességek tünetei és kezelésük

    Puffadás

    Sajnos gyakran szembesülhetünk haspuffadással bizonyos ételek fogyasztása esetén, amilyen a káposzta vagy a karfiol is. A bennük található emészthetetlen, illetve felszívódni képtelen szénhidrátok a vastagbélbe jutva gázt képeznek. Puffadást eredményez továbbá a szén-dioxid felszabadulása is, melyet a szénsavas üdítők nagy mennyiségű fogyasztása váltja ki. 

    Fogyasszunk magas rosttartalmú ételeket (például zöldséget, müzlit), probiotikumos jughurtot, és végezzünk hasi tornát, ezzel javítva az emésztési feltételeket. 

    Hasmenés

    Naponta legalább kétszeri-háromszori, híg széklet esetén beszélhetünk hasmenésről. Számtalan kiváltó oka lehet, hiszen fertőzés (például szalmonella), gyulladásos bélbetegség (ilyen a Crohn-betegség), vagy akár valamilyen érzékenység, ételallergia is állhat a hátterében. 

    Kezelése attól függ, hogy pontosan mi a hasmenés oka. Vírusos fertőzés esetén nagyon fontos a folyadék-és sópótlás. Baktérium okozta fertőzésnél antibiotikum helyett probiotikum szedése javasolt. A tejtermékeket, zsíros ételeket, valamint a gyümölcsleveket pedig érdemes teljesen elkerülni. Felnőttek esetében szükséges lehet hasfogó készítmények szedésére. 

    Székrekedés

    A székrekedés egy nagyon fontos tünet, mely bélműködési és székletürítési zavart jelent. Ha kis mennyiségű, de nagy kalóriatartalmú és kevés rostot tartalmazó ételt fogyasztunk, akkor a felszívódást követően a kevés salakanyag miatt lelassul a bélmozgás. Mindez a széklet beszáradását eredményezi. 

    Nagyon fontos tehát, hogy rendszeresen étkezzünk, egyszerre kisebb mennyiséget elfogyasztva. A teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk természetesen serkentik a bélmozgást. Ajánlott a magas rosstartalmú, de nem puffasztó hüvelyesek, illetve a citrusfélék evése is, de a sok vízivás is elengedhetetlen. Indokolt lehet hashajtó tabletta, esetleg csepp adagolása is. 

    Emésztőenzim hiánya

    Az emésztőszervi rendellenességek közé tartozik az emésztőrendszer érzékenységére utaló glutén- és laktózintolerancia is, ami az emésztőenzimek hiányára vezethető vissza. Az enzimhiány következtében puffadás, hasi görcsök, hasfeszülés is felléphet, mivel a tápanyagok szinte teljesen emészetlenül kerülnek a vastagbélbe, ezzel teret engedve a baktériumok megtelepedésének. 

    Az enzimek egy csoportját elő tudja állítani szervezetünk, míg másokhoz kizárólag helyes tálpálkozás útján juthatunk hozzá. Minél több nyers zöldség, gyümölcs, valamint csíra fogyasztása ajánlott. Az ananász különösen fontos szereppel bír, segítségével bontható le ugyanis a fehérje. A gyógyszertárakban étrendkiegészítőként kapható emésztőenzim segítségével gyors és egyszerű a pótlás. 

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!