2023. március 29. szerda
More

  Mire jó a csíra és mennyit együnk belőle?

  Az egészséges életmód terjedésével a csírák is egyre nagyobb teret kapnak, és milyen jó is ez, hiszen számtalan egészségügyi előnye van ezeknek a fiatal hajtásoknak!

  A csírák hihetetlenül tápanyagdúsak:

  1. vitaminokban (A-, B-, C-, E-, K), 
  2. ásványi anyagokban (cink, vas, réz, magnézium, kálium), 
  3. valamint különféle antioxidánsokban és enzimekben gazdagok, amelyek erősíthetik az immunrendszert, javíthatják az emésztést és támogathatják az általános egészséget.

  Az enzimek aktivitásának köszönhetően csökken a magok fitát tartalma, ezáltal jobb lesz az emészthetőségük, és a bennük található ásványi anyagok felszívódása is.

  Mire jó a csíra és hogyan kell enni?

  A csírák másik fő előnye az előbb említett magas antioxidáns-tartalmuk. (Ezek a vegyületek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek olyan instabil molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket és növelhetik a krónikus betegségek kockázatát. A csírák különösen gazdagok C-vitaminban!)

  A csíra egyebekben jó rostforrás is, így javíthatja az emésztést és segíthet a koleszterinszint csökkentésébe. Ízük általában kellemes, friss (pl mungóbab csíra, lucernacsíra, búzacsíra), de vannak erőteljes ízűek is, mint például a retek csírák – mondja Gőgh Barbara, Barbilla, táplálkozási szakértőnk.

  Sokoldalúan felhasználhatók salátákban, szendvicsekben, levesekben, turmixokban.https://pulsembed.eu/p2em/eOOjeZK7a/

  A lucernacsíra

  FONTOS!

  • Várandós kismamáknak, gyermekeknek, időseknek és gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek nem ajánlják a fogyasztását!

  • Ha otthon szeretnénk csíráztatni, akkor azt körültekintően végezzük, hiszen a csírázás folyamata nemcsak az apró magok fejlődésének kedvez, hanem a különféle baktériumok szaporodásának is! Kifejezetten figyeljünk arra, hogy direkt csíráztatásra alkalmas magot vásároljunk, hiszen a klasszikus vetőmag már vegyszerekkel kezelt lehet.

  • Vásárláskor mindig friss terméket válasszunk, ügyeljünk a szavatossági időre, és a fonnyadt, kellemetlen szagú, valamint olyan csírákat amin már megjelent penész folt, ne fogyasszuk el!

  Lucernacsírás szendvics recept

  Hozzávalók:

  •  2 vékony szelet kovászolt rozskenyér
  • vaj
  • magas hústartalmú sonka
  • 4-5 nagy csipet lucernacsíra
  • 2 lágytojás
  • kis marék koktélparadicsom, savanyúkáposzta

  Elkészítés:

  1. A kenyereket kenjük meg vajjal
  2. helyezzünk rá 4-4 szelet sonkát, egységesen terítsük be lucernacsírával!
  3. A lágytojást akár a szendvicsen, akár mellette felvágva helyezzük el, majd a többi zöldséggel fogyasszuk!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!