2024. március 29. péntek
More

    Kiderült, mikor van szükségünk több alvásra

    Egy új kutatás szerint az embernek több alvásra lehet szüksége a hidegebb hónapokban, mint nyáron.

    A berlini Szent Hedvig Kórházban alvászavarokkal küzdő pácienseken elvégzett kutatás során megállapították, hogy télen a nyári hónapokhoz képest 30 perccel hosszabb az ember gyors szemmozgásos (REM) alvásszakasza – derül ki a Frontiers in Neuroscience című folyóiratban közölt tanulmányból. A REM-szakaszokban fokozottabb az agyműködés, és az ember ilyenkor álmodhat. Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ez alatt négy NREM (nyugalmi alvás, vagyis amikor nincs gyors szemmozgás) és egy REM-fázis különíthető el egymástól. 

    A kutatók szerint, ha újabb vizsgálat során ugyanezekre az eredményekre jutnak egészséges alvású embereknél is, akkor az lenne az első bizonyíték arra, hogy az emberi szervezetnek évszakonként eltérő alvásigényekhez kell igazodnia, akár úgy, hogy korábban érdemes lefeküdni a hidegebb és sötétebb hónapokban. Arra számítanak, hogy az egészséges vizsgálati alanyokon végzett tesztek akár még nagyobb szezonális igénykülönbségeket is mutathatnak majd. 

    Akár a munkaidőt is érdemes lehet ehhez igazítani

    Dieter Kunz, a tanulmány egyik szerzője elmondta: a szezonalitás bolygónk minden élőlénye számára meghatározó. Bár az ember télen is ugyanúgy tevékenykedik, mint egész évben, a szervezet működése alulszabályozott ebben az időszakban, és február-március tájára egyfajta kimerültségérzet telepszik rá. A kutató szerint a társadalmaknak általában az adott évszakhoz kellene igazítania az alvási szokásokat, sőt észszerű lehet akár az iskolák és munkahelyek időbeosztását is módosítani az ember szezonálisan eltérő alvási szükségleteinek megfelelően. 

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!