2024. április 26. péntek
More

    Rángatózik a szemhéjad? Meglepő okai lehetnek

    A szemhéjrángás (myokymia) a szemhéjizmok ismétlődő, akaratlan összehúzódása, amely általában a felső szemhéjban fordul elő, de jelentkezhet akár az alsó szemhéjban is. A legtöbb embernél ezek a rándulások teljesen fájdalommentesek, ártalmatlanok, és csupán rövid ideig tartanak, csak egy kisebb bosszúságot jelentenek. Ilyen esetben a szemhéjgörcsöt valószínűleg nem kóros állapot idézi elő. Ha azonban a szem rángatózása hosszabb ideig – órákig vagy akár napokig – tart, annak már számos különböző oka lehet.

    Mi okozhatja a szemhéjrángást?

    Dr. Nagy Angéla, szemész szakorvos szerint a szemrángást általában az alábbiak váltják ki:

    • stressz,
    • idegesség,
    • szorongás,
    • túl sok koffein,
    • fáradt szem (például számítógépes munka vagy digitális eszközök intenzív használata miatt),
    • vagy alváshiány.

    Segíthet a magnézium

    A magnéziumhiányt szintén a szemrángás gyakori lehetséges okai közé soroljuk. Ez az ásványi anyag ugyanis fontos szerepet tölt be az izmok és az idegek megfelelő kommunikációjában. Hiányában az idegek helytelen jeleket küldhetnek az izmoknak. A szemrángás mellett a magnéziumhiány másik jellegzetes tünete a lábgörcs.

    Magnéziumhiányt gyakran az egészségtelen vagy kiegyensúlyozatlan étkezés okoz, de hasmenés és diéta is kiválthatja. Egy felnőtt napi szükséglete alapesetben 300-350 milligramm. Néha viszont ennél is több magnéziumra van szüksége a szervezetnek, például várandósság vagy rendszeres testmozgás esetén. A cukorbetegség, a krónikus, a cöliákia (gluténintolerancia) és a rendszeres alkoholfogyasztás szintén gyakran vezet magnéziumhiányhoz.

    Bizonyos, az életkorra jellemző sajátosságok nagyban megnövelhetik az időskori magnéziumhiány kockázatát, amely ráadásul újabb kórképek kialakulásának forrása lehet.

    Kell-e kezelni a szemhéjrángást?

    A legtöbb szemhéjgörcs néhány nap vagy hét alatt kezelés nélkül is elmúlik. Ellenkező esetben törekedni kell a kiváltó okok megszüntetésére. Vagyis…

    • fogyassz kevesebb koffeint,
    • pótold a magnéziumot,
    • aludj többet,
    • valamint biztosítsd szemed folyamatos hidratálását tartósítószer-mentes műkönnyel!

    „A szemhéjgörcsök csak akkor tekinthetők orvosilag kritikusnak, ha a rángatózás vörös vagy duzzadt szemekkel, szokatlan váladékozással, lelógó szemhéjjal, vagy az arc más részein jelentkező rándulással jár együtt. Ezek súlyosabb neurológiai rendellenesség tünetei lehetnek, ilyenkor mindenképpen indokolt szakorvos felkeresése” – figyelmeztetett a szemész.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!