2023. június 1. csütörtök
More

  Rángatózik a szemhéjad? Meglepő okai lehetnek

  A szemhéjrángás (myokymia) a szemhéjizmok ismétlődő, akaratlan összehúzódása, amely általában a felső szemhéjban fordul elő, de jelentkezhet akár az alsó szemhéjban is. A legtöbb embernél ezek a rándulások teljesen fájdalommentesek, ártalmatlanok, és csupán rövid ideig tartanak, csak egy kisebb bosszúságot jelentenek. Ilyen esetben a szemhéjgörcsöt valószínűleg nem kóros állapot idézi elő. Ha azonban a szem rángatózása hosszabb ideig – órákig vagy akár napokig – tart, annak már számos különböző oka lehet.

  Mi okozhatja a szemhéjrángást?

  Dr. Nagy Angéla, szemész szakorvos szerint a szemrángást általában az alábbiak váltják ki:

  • stressz,
  • idegesség,
  • szorongás,
  • túl sok koffein,
  • fáradt szem (például számítógépes munka vagy digitális eszközök intenzív használata miatt),
  • vagy alváshiány.

  Segíthet a magnézium

  A magnéziumhiányt szintén a szemrángás gyakori lehetséges okai közé soroljuk. Ez az ásványi anyag ugyanis fontos szerepet tölt be az izmok és az idegek megfelelő kommunikációjában. Hiányában az idegek helytelen jeleket küldhetnek az izmoknak. A szemrángás mellett a magnéziumhiány másik jellegzetes tünete a lábgörcs.

  Magnéziumhiányt gyakran az egészségtelen vagy kiegyensúlyozatlan étkezés okoz, de hasmenés és diéta is kiválthatja. Egy felnőtt napi szükséglete alapesetben 300-350 milligramm. Néha viszont ennél is több magnéziumra van szüksége a szervezetnek, például várandósság vagy rendszeres testmozgás esetén. A cukorbetegség, a krónikus, a cöliákia (gluténintolerancia) és a rendszeres alkoholfogyasztás szintén gyakran vezet magnéziumhiányhoz.

  Bizonyos, az életkorra jellemző sajátosságok nagyban megnövelhetik az időskori magnéziumhiány kockázatát, amely ráadásul újabb kórképek kialakulásának forrása lehet.

  Kell-e kezelni a szemhéjrángást?

  A legtöbb szemhéjgörcs néhány nap vagy hét alatt kezelés nélkül is elmúlik. Ellenkező esetben törekedni kell a kiváltó okok megszüntetésére. Vagyis…

  • fogyassz kevesebb koffeint,
  • pótold a magnéziumot,
  • aludj többet,
  • valamint biztosítsd szemed folyamatos hidratálását tartósítószer-mentes műkönnyel!

  „A szemhéjgörcsök csak akkor tekinthetők orvosilag kritikusnak, ha a rángatózás vörös vagy duzzadt szemekkel, szokatlan váladékozással, lelógó szemhéjjal, vagy az arc más részein jelentkező rándulással jár együtt. Ezek súlyosabb neurológiai rendellenesség tünetei lehetnek, ilyenkor mindenképpen indokolt szakorvos felkeresése” – figyelmeztetett a szemész.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!