2024. április 19. péntek
More

    Íme a világ legfiatalabb Alzheimer-kóros betege

    Bár az Alzheimer-kórt a leggyakrabban 65 év felett diagnosztizálják, most egy mindössze 19 éves kínai férfinél derült fény a neurológiai betegségre. Gyermekkorában semmilyen erre utaló tünetet nem tapasztalt, és a családjában sem fordult még elő korábban a kór.

    Megtalálták a világ eddigi legfiatalabb Alzheimer-kórban szenvedő betegét – írja az IFL Science. A mindössze 19 éves kínai férfi már két éve tapasztalt memóriavesztést és koncentrációs problémákat, mire megállapították, hogy mi áll a tünetek mögött.

    Tanulmányait sem tudta így befejezni

    Bár a fiatal férfi memóriája jelentősen károsodott, a vizsgálatok során nem találták meg az amiloid-β fehérje jellegzetes plakkjait és a tau-fehérje csomóit, amelyek igen gyakran megjelennek Alzheimer-kór esetén az agyban. Az orvosok közölték: egyelőre nem tudni, mi okozhatta ezek hiányát, de valószínű, hogy a beteg életkora védhette meg őt a kóros fehérjék felhalmozódásától.

    Tíz, az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatával összefüggésbe hozható tényezőt azonosítottak, amelyek akár már évekkel a diagnózist megelőzően jelezhetik a betegséget.

    A 65 év alattiaknál jelentkező korai Alzheimer-kór az esetek mindössze 5-10 százalékát teszi ki. Ha pedig valakinél 30 éves kora előtt kezdődnek a tünetek, azért szinte mindig genetikai mutáció a felelős.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!