2024. március 29. péntek
More

    „Rút kiskacsa” jel: ezt figyelje a bőrén, segít felismeri a melanómát!

    Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa az önellenőrzés és az orvosi anyajegyszűrés jelentőségéről beszélt.

    ABCDE szabály – erre kell felfigyelni

    melanóma és minden bőrdaganat gyógyításának egyik kulcskérdése a korai felismerés, hiszen az idejében történő sebészi eltávolítás általában teljes gyógyulást eredményez. Minden változást, gyanús jelet bőrgyógyásszal ajánlatos ellenőriztetni, és sok anyajegy esetén érdemes teljes testtérképes anyajegyszűrésen is részt venni. Emellett segítségünkre lehet az ún. ABCDE kritérium rendszer is, amely abban segít, hogy az önvizsgálatok során milyen változásokra kell felfigyelni és megmutatni azokat az orvosnak.

    A = aszimmetria

    Ha a bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú, az már gyanús jel lehet.

    B = border (határ, szegély)

    Érdemes orvoshoz fordulni, ha megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten éles határral különül el a bőrtől, esetleg a szélek mentén nyúlványok keletkeznek.

    C = color (szín)

    Fel kell figyelni az anyajegyek színének megváltozására, ha sötétedik vagy világosodik egy anyajegy. Feltűnhet a részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmazó anyajegy, vagy ha világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

    D = diameter (átmérő)

    Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

    E = evolving (fejlődés, alakulás)

    Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulása az anyajegynek felkeltheti a gyanút, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik vagy, ha viszketni vagy vérezni, váladékozni kezd. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni.

    A rút kiskacsára is fel kell figyelni

    Az ABCD szabályt 1985-ben alkották meg, majd 2004-ben bővült ki a csekklista ABCDE leírássá. Ehhez társult később a „rút kiskacsa” jel, amely a különbözőségre épít. A megfigyelések szerint ugyanis egy-egy személy egészséges anyajegyei mind színükben, mind méretükben, formájukban hasonlítanak egymásra, akkor is, ha kissé szabálytalanok. Ami nem igazodik a többihez, az gyanús lehet még az önvizsgálatok során is. Ezzel válhat teljessé a lista. Az angol éppen ezért az „ugly duckling” jelenséget gyakran „funny looking”-nak (furcsa kinézetű) is nevezik, így az F kezdőbetű illeszkedhet az ABC-s megnevezés végére.

    – Mivel a melanóma és más bőrdaganatok kialakulása számos tényezőtől függ, amelyek közül még nem ismerünk mindent, a legfontosabb teendőnk az elővigyázatosság, vagyis a fényvédelem, az önvizsgálat és bármilyen rizikófaktor megléte esetén a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. Ilyen rizikófaktor lehet többek közt a világos bőrszín, a szeplős bőrtípus, a sok anyajegy jelenléte, a sok napozás, illetve a napon töltött idő, a szolárium használat, a családi hajlam és a korábbi bőrdaganatok az egyéni kórelőzményben – hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa.

    – Természetesen a bőrrák szűrés, illetve a teljes testtérképes anyajegyszűrés akkor is elengedhetetlen, ha változást fedezünk fel a már meglévő anyajegyeinkben, vagy ha új képletet találunk, hiszen ezzel a módszerrel objektivizálni tudjuk a tényleges vagy vélt változásokat, esélyt adva a rosszindulatú elfajulás korai felismerésének.

    Amikor a diagnózis: IV-es stádiumú melanoma

    Dr. Rózsa Annamária bőrgyógyász, az Anyajegyszűrő Központ orvosa elmondta, hogy ebbe a csoportba azok a melanomás esetek tartoznak, amelyek már a távoli nyirokcsomókba és belső szervekbe is áttéteket adtak.

    „A teljes gyógyulás esélye akkor a legnagyobb, ha a melanomát I-es stádiumban diagnosztizálják. Rendszeres önvizsgálattal és anyajegyszűréssel van a legnagyobb esély ebben a stádiumban felfedezni az elváltozást. Ilyenkor még egy egyszerű kimetszéssel teljes gyógyulást lehet elérni.”

    Mire figyeljünk az önvizsgálat során?

    A melanoma meglévő anyajegyekből is kialakulhat. Az angol nyelven ABCDE összefoglaló névvel jelzett tünetek jelzik, hogy mire kell figyelni, röviden összefoglalva újra, ezek az ABCDE szabályok:

    • A, mint asymmetry – mennyire szabálytalan, változott-e az anyajegy alakja?
    • B, mint border – elmosódott határ, vagy élesen elkülönül a környezetétől?
    • C, mint color – homogén színezetű, vagy különböző színárnyalatokat mutat?
    • D, mint diameter – 6mm feletti átmérőjű anyajegyeknél nagyobb a melanoma kockázata.
    • E, mint evolving – bármilyen időbeli változás, szín, méret, felszíni észlelhető-e?

    Az önvizsgálat során fontos, hogy a teljes testfelületet ellenőrizzük – hajas fejbőr, körmök alatt, fülben, szemek és száj, talp és tenyér is – és ne csak a meglévő anyajegyekre koncentráljunk. Minden új bőrkinövés, folt, dudor, pattanásra emlékeztető halvány-rózsaszínes elváltozás megjelenése is kockázatot jelenthet. Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk az éves szűrővizsgálat mellett soron kívül is bőrgyógyászhoz, aki teljes testtérképes anyajegyszűréssel egyértelműen meg tudja határozni, hogy ártalmatlan vagy veszélyes elváltozással van-e dolgunk.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!