2024. április 20. szombat
More

    Mit érez agyvérzéskor a beteg? 2. rész

    Az agyvérzés tünetei közül jellemzően több esemény következik be egyszerre, amelyek összefoglalva a következők:

    Az arc, a kar vagy a láb hirtelen fellépő érzéketlensége

    A zsibbadás határozottan az egyik testfélre jellemző – a zsibbadó és a problémamentes testfél között általában egy jól körülhatárolható válaszvonalat ismerhetünk fel. Az egyik oldal a gyengeség, zsibbadás-érzet mellett akár teljesen le is bénulhat.

    Látászavar vagy látásvesztés

    Felléphet a látás hirtelen elhomályosulása az agyvérzés tünetei között. A stroke súlyosságától függően ez lehet enyhén homályos látásvesztés, sőt, akár teljes látásvesztés, megvakulás is. Ugyanígy gyorsan lecsökkenhet a látásélesség, kialakulhat kettős látás.

    Aphasia (afázia)

    Az agyvérzés tünetei között jellegzetes beszédértési és beszédképzési zavar, szótalálási zavar.

    Milyen érzés az agyvérzés a beteg számára?

    Az agyvérzés a beteg számára kifejezetten kellemetlen érzés, főleg, ha az agyvérzés tünetei együttesen, hirtelen lépnek fel, mintegy villámcsapásként. A fejben létrejövő erős, ütésszerű fájdalom és a hirtelen zsibbadás, bénulás vagy látásvesztés ijesztő jelenség a beteg számára, gyakran pánikkal, félelemmel jár az agyvérzés.

    Fontos, hogy a betegben tudatosuljon a veszély: ha lehetősége van rá, azonnal forduljon a közelben lévők segítségéért, vagy, ha tud, hívjon mentőt ő maga és ne próbálja meg megvárni, míg az agyvérzés tünetei elmúlnak, mert az agyvérzés csak egyre veszélyesebb lesz.

    Melyek az agyvérzés előjelei?

    A legtöbb ilyen megbetegedés esetén az agyvérzésnek nincsenek szemmel látható előjelei, éppen ezért az agyvérzés villámcsapásszerű megjelenésétől rettegnek a magas vérnyomású emberek. Az agyvérzés előjelei között egy jelentőségteljes eseményt sorolhatunk fel, amit úgy nevezünk, hogy TIA. A TIA jelentése: tranziens iszkémiás attak, vagyis átmeneti agyi keringészavar, ami az agyvérzés jeleihez hasonló tüneteket produkál, ezért könnyű őket összetéveszteni.

    Agyvérzés vagy TIA? Nem mindegy!

    A TIA egy átmeneti keringési zavar, nem vezet radikális sejtpusztuláshoz, mint az agyvérzés, ami így értelemszerűen jóval veszélyesebb is, mint a TIA. A TIA időnként megismétlődhet; ha valaki átélt már egy TIA.periódust, nő az esélye a tényleges agyvérzés bekövetkezésének is. A TIA tünetei körülbelül 24 órán keresztül állnak fenn, ezt követően egyszerűen elmúlnak. Az esemény kiszámíthatatlan időközönként megismétlődhet, mintegy indikátorként jelezve, hogy az agyi vérkeringés rossz állapotban van.

    Az agyvérzés következményei

    Az agyvérzés egyik legveszélyesebb tulajdonsága, hogy tartós felnőttkori rokkantságot okozhat. Bizonyos esetekben a betegnek újra kell tanulnia a beszédet, a járást vagy valamilyen finommotoros mozdulatsort, más esetben tartós bénultság alakulhat ki egy végtagon, vagy akár egy egész testfélen is. Minden agyvérzésen átesett beteg eltérő mértékben képes regenerálodni az agyvérzés után, ám a többséget sajnos maradandó károsodás éri.

    Egy agyvérzés után számos beteg panaszkodik fájdalomra az érintett testrészekben és a fejben, ugyanis az agyvérzés okozhat tartós idegsérüléseket is – az ilyen agyvérzés utáni fájdalom ellen a hagyományos fájdalomcsillapítók nem használnak. Agyvérzés után nem ritka a hangulatzavar és a traumát követő depresszió, az agyi keringészavar pedig okozhat krónikus szédülést és epilepsziát is.

    Az agyvérzés utáni rehabilitáció

    Az agyvérzés utáni rehabilitáció mindenki esetében más sikerességgel megy végbe, de általánosságban minden stroke-on átesett betegre igaz, hogy az otthoni ápolás, a támogatás és a betegekkel történő foglalkozás elengedhetetlen a regenerációs folyamatban. Az agyvérzés utáni rehabilitáció célja, hogy a beteg újra önállóan élhesse az életét. Hasznos lehet a házi ápolás mellett a kórházi kezelés és a gyógytorna is.

    Agyvérzéses beteg az ismerősök között: Hogyan kezeljük?

    Ha ismerőseink, barátaink, családtagjaink között valaki agyvérzésen esett át, nagyon fontos, hogy a beteg méltóságát megőrizve kezeljük őt és kommunikáljunk vele. Előfordulhat, hogy a stroke után károsodik a beteg beszédkészsége – ez esetben tartsuk szem előtt, hogy a stroke tünetei nem egyenértékűek a szellemi fogyatékossággal! A beteggel továbbra is beszéljünk úgy, mint bármelyik másik felnőtt emberrel, normális hangnemben, a gügyögést kerüljük.

    Az agyvérzést elszenvedő betegnek szüksége van a támogatásra és a beszélgetésre, amit lehetőség szerint végezzünk úgy, hogy a beteg számára kellemes legyen, igény szerint négyszemközt, ugyanis sokszor az agyvérzés után a betegnek nehéz kifejtenie mondandóját. Vonjuk be a beteg környezetét, ápolóit, ugyanis egy támogató közösségben mindenki számára elviselhetőbbek az agyvérzés következményei. Amennyiben családunkban gyakori az agyvérzés vagy más érrendszeri betegségek előfordulása, mindenképpen tegyünk egészségünkért az agyvérzés megelőzése érdekében és éljünk egészségesen!

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!