2023. március 28. kedd
More

  Jó hír azoknak, akiknek nem tért vissza covid után a szaglásuk

  A Cyrano Therapeutics megkapta a hatósági engedélyt a koronavírus-fertőzést követő szaglásvesztést kezelő orrspray humán klinikai tesztelésére. A Delray Beach (Florida) székhelyű Cyrano Therapeutics január 18-án jelentette be, hogy megkapta a hatósági engedélyt az FDA részéről ahhoz, hogy CYR 064 kódnevű készítményével randomizált, placebo-kontrollos, több dózissal végzett fázis II. klinikai vizsgálatot indítson. A vizsgálati készítmény pumpás orrspray formulájú, és olyan betegek kezelésére lehet alkalmas, akik légzőszervi vírusos megbetegedésből történt felépülést követően tartós szaglásvesztést szenvedtek (hipozmia, hyposmia) – írja az Otszonline.

  Szaglásvesztés: több millió ember érintett

  Egyelőre nincs FDA által engedélyezett szer a vírusfertőzést követő szaglásvesztés kezelésére. Pedig a tartós vagy maradandó állapot rontja az életminőséget, amely rendkívül gyakori. A koronavírus-járvány előtt az Egyesült Államok és az Európai Unió lakosai közül 8 millióan szenvedtek vírusfertőzést követő szaglásvesztésben. Ez a szám covid pandémia miatt 40 millió fölé ugrott. A 2020-as koronavírus-hullámok betegeinek körülbelül 15%-a, míg a 2021-2022-es hullámok betegeinek 5%-a szenved hosszú távú szaglásvesztésben.

  Az előreláthatólag 6 hónapig tartó II. klinikai vizsgálatot az Egyesült Államok 20 vizsgálati központjában végzik majd. Ez idő alatt az orrspray tolerálhatóságát, biztonságosságát és hatásosságát is értékelik. Az első betegek várhatóan 2023. második negyedévében vonják be.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!