Az alkoholfogyasztás igen megosztó kérdéskör a cukorbetegek esetében, hiszen nem mindegy, mit és mennyit iszik. Mutatjuk, mi a helyzet az alkohollal, és a magyarok kedvelt röviditalával.
Akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved valaki, a tudatos alkoholfogyasztásra még inkább oda kell figyelnie! Igen, a cukorbetegek is ihatnak alkoholt, de tisztában kell lenniük azzal, hogyan hat a szervezetükre, és hogyan kezelhetik ezt. Különösen óvatosnak kell lenniük az alkoholfogyasztás során a cukorbetegség miatt diétázóknak – összességében jobb kerülni az alkoholt, hiszen az súlyosbíthatja a cukorbetegség egyes szövődményeit.
A cukorbetegek speciális étrendre szorulnak
Azok, akik diabetes-szel küzdenek, kénytelenek nagy figyelmet fordítani az étkezésükre, hiszen a túl magas/alacsony vércukorszint igen komoly következményekkel járhat. Éppen ezért fontos ügyelniük arra, hogy minden nap, a dietetikus által meghatározott szénhidrát-és kalóriamennyiséget vigyenek be, ügyelve a gyors és a lassú szénhidrátok megfelelő napi elosztására. A cukorbeteg diéta egyik legfontosabb pillére – több más mellett-, hogy ki kell iktatni az étrendből az olyan ételeket és italokat, melyek cukrot tartalmaznak. Persze nekik sem kell lemondaniuk az édes ízekről, hiszen mesterséges és természetes édesítőszerekkel (pl. stevia, eritrit) remekül lehet helyettesíteni a tiltólistás készítményeket.
Mi a helyzet az alkoholokkal?
Az alkoholfogyasztás igen megosztó kérdéskör a cukorbetegek esetében, hiszen sokan úgy gondolják, diabetes fennállásakor teljes mértékben száműzni kell őket. Mint írtuk, szerencsésebb is, de ha a beteg nagy fegyelemmel ügyel arra, mit, mivel és mennyit kortyol, akkor néha nyugodtan tölthet a poharába.
Nem mindegy, hogy mit iszik!
Először is fontos tudni, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, míg a huzamosabb idejű, nagy mennyiségű italozás veszélyes mértékben lecsökkentheti azt, ugyanis gátolja a máj glükóz-kibocsátását.
Lényeges tudni azt is, hogy az ital tartalmaz-e cukrot, ha igen, mennyit, és mekkora a szénhidrát-tartalma
A likőrök, koktélok, pálinkák, édes borok/pezsgők nagy része igen cukros, ezért ezeket tanácsos elkerülni, mivel először gyorsan megemelik a vércukorszintet, majd utána hirtelen túlzott mértékben le is esik. Egy pohár jó minőségű – nem édes – bor vagy száraz pezsgő azonban megengedett, bizonyos mértékben nem árt a vércukor szintjének. Sörfogyasztásnál mindig számoljuk bele a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is!
Ha már ivott, egyen is mellé valamit
Már korábban említettük, az alkohol gátolja a máj glükóz-kibocsátását, ezért könnyen hipoglikémiához vezethet túlzott mértékű fogyasztása, főleg, ha nem rágcsál mellé valamit!
„Hogy elkerülhesse a glükózszint túlzott csökkenését, étkezéshez kötötten történjen az alkoholfogyasztás! A legjobb, ha rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót fogyaszt, pl. teljes kiőrlésű kekszet vagy ropit” – javasolja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Óvatosan a mozgással
Bulizáskor, munka utáni, hétvégi lazításkor sokan nyúlnak alkoholhoz, az embert könnyen elkapja a hangulat, táncol, folyton mozog, ami odafigyelés nélkül önmagában is megnövelheti a hipoglikémia esélyét. Ha azonban alkoholt fogyasztott és cukorbeteg, ennek rizikója még nagyobb, ezért ekkor vagy kerülje a túlzott mozgást, vagy figyeljen oda nagyon a vércukorszintjére, egyen, és lehetőleg többször ellenőrizze a vércukorszintjét!
Hidratáljon, pótolja a folyadékveszteséget
Az alkohol köztudottan vízelvonó és vízhajtó hatással rendelkezik, ezért az illető könnyen dehidratálódhat. Ez az egészségeseknél is veszélyes, pláne cukorbetegségnél, mivel a kiszáradás sűrűbb vért, ami pedig magasabb vércukorszintet eredményez!
Óvatosan az étkezéssel
Említettük, miszerint alkoholfogyasztás mellett fontos rágcsálni valamit, ám a ló másik oldalára sem szabad esni! Ugyanis az alkohol hatására jelentősen megnő az étvágy, ezért fontos, hogy ne lépje túl a javasolt szénhidrát- és kalória mennyiséget, mely sem a vércukrának, sem pedig a testsúlyának nem tesz jót!
Összefoglalva: ezekre figyeljen nagyon oda!
- Az alkohol befolyásolja a májat a vércukorszint szabályozásában. Az alkoholfogyasztást követő néhány percen belül, de akár 12 órán belül is az alkohol hatására csökkenhet a vércukorszint. Alkohol fogyasztása után mindig ellenőrizze a vércukorszintet!
- Az alkohol a vércukorszint emelkedését vagy csökkenését is okozhatja, attól függően, hogy mennyit iszik. Egyes, cukorbetegség esetén alkalmazott gyógyszerek csökkentik a vércukorszintet azáltal, hogy a hasnyálmirigyet több inzulin termelésére serkentik. A gyógyszer vércukorszint-csökkentő hatásának alkohollal való kombinálása hipoglikémiához vagy „inzulinsokkhoz” vezethet, amely akár életveszélyes állapotot is okozhat. Italozás esetén szükség lehet a gyógyszer, vagy inzulin adagjának módosítására is, melyet mindig konzultáljunk meg kezelőorvosunkkal!
- Soha ne igyon cukorbetegként éhgyomorra alkoholt inni! Az élelmiszer lelassítja az alkohol véráramba való felszívódását. Fontos szénhidrátot tartalmazó ételt vagy nasit illeszteni a napi menünkbe, ha alkoholt tervezünk inni a diétánk mellett. A legjobb választás, ha pl. rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült pogácsát, ropit, tönköly tallért, kekszet, vagy pattogatott kukoricát eszik a diétázó az itala mellé.
- Alkoholfogyasztás előtt mindig mérjen vércukorszintet. Amennyiben alacsony vércukorszintet mér, semmiképp se fogyasszon alkoholos italt a cukorbeteg!
- Az alkoholt mindig lassan, fokozatosan igya, és mellette mindig iszogasson alkoholmentes tiszta folyadékot is, lehetőleg tisztavizet, ásványvizet.
- Nők esetében 1 egység, férfiak esetében 2 egység alkoholos ital javasolható cukorbetegség esetén.
- Cukorbetegek számára nincs „legjobb” alkoholos ital, de arra mindenképp figyeljen, hogy kerülje a magas cukortartalmú alkoholokat (pl. édes borok, likőrök, stb.). „Legjobb” választásként a száraz borok, száraz pezsgők javasolhatók. Figyeljünk arra is, hogy sok, „alacsony cukortartalmú” megjelölést viselő alkoholos italoknak magasabb az alkoholtartalma, mely szintén negatívan hathat a vércukorszintre.
- Az alkoholfogyasztás egyéb egészségügyi vonatkozásai. Muszáj megemlítenünk: az alkoholfogyasztás vérnyomás emelkedést okozhat, ronthatja a neuropátiát (idegkárosodás), negatívan befolyásolja a koncentrációt, valamint az ítélőképességet is.
Forrás: egeszsegkalauz.hu